Brexit - Charles Michel a kilépési egyezmény teljeskörű végrehajtására szólította fel az Egyesült Királyságot

Külföld, 2020.09.13

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnapi Twitter-üzenetében a Brexit-egyezmény teljeskörű végrehajtására szólította fel az Egyesült Királyságot az írországi béke és stabilitás, valamint az egységes piac integritásának megőrzése érdekében.

"Itt az ideje, hogy a brit kormány felvállalja felelősségét, mivel az Egyesült Királyság hitelessége forog kockán" - írta a tanácselnök Michael Martin ír miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése után.

Múlt csütörtökön szócsata bontakozott ki London és az EU között egy brit törvénytervezet miatt, amely több pontban ellentmond az unióval tavaly októberben elért Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek, köztük azoknak, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a Brexit-megállapodásban foglalt külön protokoll alapján Észak-Írország harmonizált viszonyrendszert tart fenn az EU egyes - főleg áruforgalmi - szabályrendszereinek néhány elemével.

E megoldás alapján az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti belső kereskedelmi forgalomban esetenként vámellenőrzésnek kell alávetni azokat az importárukat, amelyekről nem lehet kizárni, hogy beléphetnek az EU egységes belső piacára.

A brit törvénytervezet azonban minden körülmények között mentesítené az észak-írországi üzleti vállalkozásokat bármiféle külön vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, akkor is, ha nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény az unióval.

Az Európai Bizottság éles hangú csütörtöki nyilatkozatában szerződésszegésnek és a nemzetközi jog megsértésének nevezte a tervezetet, valamint követelte, hogy London a hónap végéig vonja vissza a törvényjavaslatot.

A brit kormány az erről tartott csütörtöki londoni különtárgyalás után azt közölte, hogy erről nem lehet szó.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek végéig a brit kormány átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!