Brexit - Donald Tusk a halasztási kérelem jóváhagyását javasolja a huszonheteknek

Külföld, 2019.10.23

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdai Twitter-bejegyzésében közölte, hogy az Európai Unióból való kilépés (Brexit) határidejének meghosszabbítását célzó brit kérelem jóváhagyását fogja javasolni az uniós tagállamok vezetőinek.

Tusk kiemelte, hogy az újabb halasztásra a rendezetlen kilépés elkerülése érdekében van szükség, s hozzátette, hogy írásbeli eljárást fog javasolni egy EU-csúcstalálkozó ismételt összehívása helyett.

Boris Johnson brit miniszterelnök kedd este bejelentette, kormánya szünetelteti a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta az annak jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes menetrendet.

Diplomáciai források szerint a huszonhetek brüsszeli EU-nagykövetei szerda délután összeülnek a friss fejlemények értékelése céljából, ugyanakkor valószínűtlen, bár nem kizárható, hogy döntés születik a halasztás hosszáról vagy esetleg egyfajta rugalmas megoldásról.

Johnsont törvény kötelezte arra, hogy a jelenleg érvényes jövő csütörtöki határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-éig, és bennfentes források szerint Tusk ezen dátum jóváhagyását fogja kezdeményezni, mások viszont azt közölték, hogy több tagállam, köztük Franciaország is rövidebb halasztást tartana megfelelőnek.

Bármilyen döntést egyhangúlag kell meghozniuk a huszonhetek állam- és kormányfőinek.

A szakértők többsége gyakorlatilag kizártnak tartja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én kilép az Európai Unióból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!