Brexit - Európai Bizottság: sok munka van még hátra a Londonnal folyó tárgyalásokon

Külföld, 2019.10.13

Még nagyon sok munka van hátra a Nagy-Britannia európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) Brüsszel és London között folytatott tárgyalásokon - közölte az Európai Bizottság rövid közleményében vasárnap.

A tájékoztatás szerint Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója hétvégi tárgyalásait követően vasárnap délután tájékoztatta az unióban maradó 27 tagország Európai Unió mellé rendelt képviseleteinek vezetőit a megbeszélések állásáról. Az Egyesült Királysággal folytatott, szakértői szintű egyeztetéseket konstruktívnak minősítette.

Barnier vasárnap este tájékoztatást ad az Európai Parlament illetékes, Brexit-tárgyalásokért felelős csoportjának, kedden pedig - a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó luxembourgi tanácsülésén - az unióban maradó tagországok, az EU27-ek minisztereinek - közölték.

A technikai szintű megbeszélések Brüsszel és London között hétfőn folytatódnak - tették hozzá.

A tárgyalás részleteit ismerő uniós diplomata tájékoztatása szerint nincs áttörés a hétvégi tárgyalásokon, az intenzív megbeszélések folytatódnak. A helyzet különösen nehéz, mivel csak néhány nap van hátra az EU-tagországok csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójáig. Ha a brit kormány megoldást akar, gyorsan kell cselekednie - tette hozzá.

Brüsszeli diplomáciai források pénteken közölték, hogy intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett kilépésének feltételeiről. Az Európai Bizottság megerősítette a híreket. Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszterrel Brüsszelben.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap tájékoztatta kormányának tagjait az Európai Unióval folyó tárgyalásokról. Véleménye szerint sokat kell még dolgozni azért, hogy új megállapodást lehessen elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. Hozzátette, Nagy-Britanniának készen kell állnia arra, hogy a Brexit október 31-i határnapján kilép az EU-ból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!