TV műsor

Brexit - Holland hírportál: Amszterdam az EU-ba költöző brit pénzügyi vállalatok egyik vonzó célpontja

Külföld, 2021.04.16

Amszterdam egyike annak az öt európai uniós nagyvárosnak, amelyek a legtöbb brit pénzügyi vállalatot vonzották az Egyesült Királyság uniós tagságának tavaly januári megszűnését követően a szigetországból az Európa Unió tagállamaiba költöző többszáz cég közül - közölte a DutchNews című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

A holland hírportál a New Financial nevű londoni székhelyű elemzőközpont adataira hivatkozva közölte, a múlt évben legalább 440 brit pénzügyi vállalat költöztette tevékenységét és több ezer alkalmazottját az Egyesült Királyságból az Európai Unióba.

A brit elemzőközpont listáján Amszterdam az ötödik, ahová a legtöbb brit pénzügyi vállalat áthelyezte működését, a hollandiai város 48 ilyen céget vonzott. Az Amszterdamot választó vállalatok mintegy kétharmada kereskedési platform, tőzsdei vagy brókercég.

A lista első helyén Dublin szerepel, az ír fővárosba 135 vállalat költözött. A francia fővárost, Párizst 102 társaság választotta, Luxemburg 93 céget vonzott, az Európai Unió pénzügyi központjának számító németországi Frankfurt pedig 62 brit vállalatnak adott helyet.

Az unióba költöző vállalatok több mint 900 milliárd font banki eszközt, a teljes brit bankrendszer körülbelül 10 százalékát helyezték át, vagy mozgatták, illetve további 100 milliárd font pénzügyi eszközt és alapot utaltak biztosítók és eszközkezelők az Európai Unióba - áll a dokumentumban. Az elemzés szerint a pénzügyi mozgás a következő években folytatódni fog, arra lehet számítani, hogy hosszú távon Frankfurt lesz a nyertes az Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló pénzmozgás szempontjából. Emellett várhatóan Párizs lesz az áthelyezett munkahelyek legnagyobb haszonélvezője - jegyezték meg.

Hozzátették: ezzel egyidőben mintegy 300 és 500 közötti kisebb uniós vállalat vetheti meg a lábát az Egyesült Királyságban, számuk 50-70 százalékkal marad el a korábbi várakozásoktól.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!