Brexit - Johnson: ideje felkészülni a megállapodás elmaradására

Külföld, 2020.10.16

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások. Johnson nem zárta ki a tárgyalások folytatásának lehetőségét, de közölte, hogy ehhez alapvető változásokra van szükség az EU hozzáállásában.

A konzervatív párti brit kormányfő pénteken Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában kijelentette: London a tárgyalássorozat kezdetén egyértelművé tette, hogy amit el szeretne érni, az semmivel sem bonyolultabb, mint egy olyan, barátságra és szabadkereskedelemre épülő kapcsolatrendszer, amilyet az EU például Kanadával is kidolgozott.

Johnson közölte: az előző nap megkezdett brüsszeli EU-csúcsértekezlet fejleményeit megítélve azonban arra a következtetésre jutott, hogy ez az Egyesült Királyság uniós partnerei számára nem működőképes megoldás.

Az unió továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára - fogalmazott a miniszterelnök.

Johnson szerint azonban mivel már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta érvényben lévő átmeneti időszakból, és az EU "az elmúlt néhány hónapban nem volt hajlandó komolyan tárgyalni", eljött az ideje a felkészülésnek egy olyan típusú kapcsolatrendszerre, amely inkább Ausztrália és az unió közötti viszonyra hasonlít.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett "ausztráliai típusú" kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án azonban érdemi eredmény nélkül befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

A brüsszeli EU-csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges lépéseket.

David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője pénteki nyilatkozatában az uniós csúcs Brexit-ügyi zárónyilatkozatából arra a következtetésre jutott, hogy az EU már nem törekszik elkötelezetten a jövőbeni partneri viszony feltételrendszerének megteremtését célzó intenzív munkára.

Frost szerint ez meglepő, mivel London erről állapodott meg Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A brit főtárgyaló az is meglepőnek és a kétoldalú tárgyalások gyakorlatában szokatlannak nevezte, hogy az EU szerint a megállapodáshoz szükséges összes további lépést az Egyesült Királyságnak kell megtennie.

A Downing Streeten felolvasott pénteki nyilatkozatában Boris Johnson úgy fogalmazott: az EU-csúcs alapján immár világos, hogy - bármi legyen is ennek az oka - az unió 45 évnyi brit tagság után sem hajlandó ugyanolyan feltételeket felajánlani az Egyesült Királyságnak, amilyenek alapján például Kanadával is kereskedelmi megállapodásra jutott.

A brit miniszterelnök szerint ebben akkor lehetséges változás, ha alapvetően megváltozik az EU hozzáállása.

Johnson azonban nem jelentette ki, hogy a brit kormány befejezte a tárgyalásokat az unióval, sőt a jövő héten várhatóan Londonba látogat Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalásvezetője további megbeszélésekre.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a Twitteren közzétett pénteki bejegyzésében ezt megerősítette. Azt írta: az EU - jóllehet "nem bármilyen áron" - folytatja a munkát a megállapodás elérése végett, és küldöttsége a jövő héten Londonba utazik az intenzívebb tárgyalások érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!