Brexit - Johnson: jelentős a megállapodás elmaradásának esélye

Külföld, 2020.12.10

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások.

Johnson, aki csütörtök este a Downing Streeten nyilatkozott újságíróknak, úgy fogalmazott: immár "erőteljes lehetőség" egy olyan viszonyrendszer az EU-val, amely sokkal inkább hasonlít az unió és Ausztrália kapcsolataira, mint az EU és Kanada kereskedelmi egyezményére.

A brit miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy Kanadának van szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, Ausztráliának viszont nincs.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett "ausztráliai típusú" kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!