Brexit - Lavrov: Moszkva a Brüsszellel és Londonnal is kész az együttműködésre

Külföld, 2019.01.16

Oroszország az Európai Unióval és Nagy-Britanniával is kész az együttműködésre, függetlenül a Brexittől - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint Moszkva már a Brexit (az Egyesült Királyság unióból való kilépése) gondolatának körvonalazódása előtt is azt vallotta, hogy érdekeinek leginkább egy "egységes, erős és főleg önálló" Európai Unió felel meg. Mint mondta, ha a folyamat a brit kilépéssel zárul le, akkor Oroszország mind az EU-val mind Nagy-Britanniával kész lesz együttműködni.

Hangsúlyozta, hogy a Brexit Nagy-Britannia, a brit alattvalók és a parlament ügye.

"Számunkra természetesen nem közömbös, hogy ez milyen hatást gyakorol az Európai Unióra" - tette hozzá.

Rámutatott, hogy amíg az országok közül Kína, addig a szervezetek közül messze az EU Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke a szankciók miatt 400 milliárd dollárról 270 milliárd dollárra esett vissza.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy noha Oroszországnak a Brexittől függetlenül sem közömbösek a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat érintő uniós történések, nem kíván az EU-n belüli folyamatokba beleavatkozni. Ezzel ellentétes példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államok berlini nagykövete megkísérelt német vállalatokra nyomást gyakorolni az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat-2 földgázvezeték építése ügyében.

"Ez nem a mi hozzáállásunk, és mi ugyanígy nem szólunk semmit a Brexitről sem, noha vannak, akik folyamatosan azt mondják és írják, hogy Oroszország kárörvendően dörzsöli a tenyerét. Ez egyáltalán nincs így" - fogalmazott Lavrov.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!