Brexit - Lengyel külügy: ígéretes a brit EU-tagság megszűnéséről szóló megállapodástervezet

Külföld, 2018.11.15

Nagyon pozitívnak és ígéretesnek minősítette a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodástervezet szerda este bejelentett brit kormányzati jóváhagyását Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.

A megállapodást még véglegesíteni kell, de már most megállapítható, hogy maga a tervezet is "nagyon pozitív és nagyon ígéretes" - nyilatkozott a PAP hírügynökségnek a lengyel külügyminiszter-helyettes.

Szerinte a megállapodás biztosítja majd a brit szigeteken élő - több mint 1 millió - lengyel állampolgár jogait, valamint a "megfelelő pénzügyi elszámolást" a Brexit átmeneti időszakában, ami - mint Szymanski mondta - lehetővé teszi a jövőbeli kapcsolatok meghatározását.

A brit kilépésre vonatkozó politikai folyamat legnagyobb tétje a diplomata szerint az EU-brit gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolatok új, "ambiciózus" szabályainak kidolgozása. A lengyel kormánynak ezért nagy elvárásai vannak a végleges megállapodás kapcsán, melyhez utat nyit a szerdai megegyezés - vélte Szymanski.

A megállapodás megkötése céljából november 25-én tartanak rendkívüli uniós csúcsértekezletet. A tervezet jóváhagyásának szerdai bejelentésére Dominc Raab brit Brexit-ügyi miniszter lemondással reagált, azzal az indoklással, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni ezt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!