Brexit - Párizs korainak tartja a halasztást és továbbra is "hiteles tervet" vár

Külföld, 2019.04.05

Franciaország "egy kissé korainak" ítélte meg pénteken a brit EU-tagság megszűnésének további halasztását és jelezte: "hiteles tervet" vár Londontól az április 10-i európai csúcstalálkozóig.

A francia elnöki hivatal azután közölte ezt, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében.

"Halasztásról beszélni egy kissé korai, miközben a 27-ek egyértelmű feltételként szabták, hogy a kérést egy világos terv indokolja" - jelezte az Elysée-palota.

Brüsszeli diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást fog javasolni az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határidejére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Párizsban a hír kapcsán diplomáciai források azt közölték, hogy "a halasztás körüli pletykák egyszerűen ügyetlen tesztelések".

A francia elnöki hivatal úgy vélte, hogy "a halasztás eszköz, nem pedig önmagában megoldás".

"Várjuk az árpilis 10-i (brüsszeli) csúcs előtt a hiteles tervet, a kérést majd ezen a napon megvizsgáljuk" - hangsúlyozta Emmanuel Macron államfő környezete.

A francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a Brexit miatti brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a Brexit-megállapodás sorozatos alsóházi elutasításai nyomán kialakult patthelyzet miatt már korábban kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását, és ennek végdátumaként akkor is június 30-át javasolta.

A márciusi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

A Brexit-megállapodást az alsóház azonban éppen múlt pénteken vetette el harmadszor is, és ezután életbe lépett az EU-csúcson erre az esetre előre megállapított új, április 12-i határidő, amely továbbra is érvényes. A jelenlegi jogi alaphelyzet ugyanis az, hogy a brit EU-tagság jövő pénteken megállapodás nélkül megszűnik, ha addig nem születik egyéb döntés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!