Brexit - Parlamenti képviselők: a kormány készítsen összehasonlító elemzést a kilépésről és a bennmaradásról

Külföld, 2018.11.13

A londoni alsóház többtucatnyi képviselője jogszabályban kötelezné a brit kormányt egy olyan összehasonlító tanulmány elkészítésére, amely számszerűen levezetné, hogy a további EU-tagsággal összehasonlítva milyen változásokat eredményezhet a kilépés az Európai Unióból (Brexit).

A kezdeményezéshez már kedden 34 képviselő csatlakozott a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt padsoraiból egyaránt.

A javaslat előterjesztői a következő pénzügyi év költségvetésének törvénytervezetét módosítanák. Az indítvány értelmében a költségvetési törvény kötelezné a kormányt annak bemutatására, hogy a Brexit utáni helyzet - szülessék bármilyen megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről - miben különbözne a további brit EU-tagságtól.

A képviselők köteleznék a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalát (OBR) arra, hogy ellenőrizzen minden adatot, amelyet a kabinet a tanulmányban előterjeszt.

Chuka Umunna, a Munkáspárt fiatal EU-párti nemzedékének egyik legtekintélyesebb képviselője, a módosító indítvány hivatalos beterjesztője keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: életfontosságú, hogy a parlamenti képviselők minden szükséges információnak birtokában legyenek, amikor döntenek arról, hogy elfogadják-e a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét, ez lesz ugyanis a legnagyobb horderejű parlamenti döntés Nagy-Britanniában a II. világháború óta.

Umunna szerint a kormány éppen ezért nem titkolózhat a képviselők előtt, és nem is csaphatja be az alsóházat abban a kérdésben, hogy ha megállapodásra jut a Brexit feltételeiről az EU-val, annak milyen gazdasági hatásai lesznek Nagy-Britanniában.

A Labour-képviselő szerint a törvényhozók által követelt tanulmány tartalmát a brit EU-tagság kínálta jelenlegi előnyökkel kell majd összevetni.

Az utóbbi hetekben a brit kormány már közzétett összesen 106, elvi útmutatónak nevezett dokumentumcsomagot a valószínűsíthető változásokról, de ezek hangsúlyozottan arra az esetre készültek, ha nem sikerül megállapodásra jutni a Brexit feltételrendszeréről az EU-val.

Ezek az útmutatók minden esetben hangsúlyozzák, hogy "valószínűtlen" forgatókönyvekről van szó, mivel a brit kormány megegyezéses Brexitre számít.

E kormányzati tájékoztatók kitérnek sok minden egyéb mellett arra, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a Nagy-Britanniában, illetve az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok elvesztenék a brit és az uniós célállomások közötti automatikus, előzetes engedélykérési kötelem nélküli járatüzemeltetési jogaikat, nem lenne garantálható a roamingdíj-mentes mobiltelefon-használat az EU-tagállamokba látogató brit állampolgárok számára, és járművezetői jogosítványaik érvényességét sem feltétlenül ismerik majd el az uniós tagországok.

Nagy londoni üzleti elemzőházak a megállapodás nélküli Brexit súlyos gazdasági növekedési kockázataira is felhívták a figyelmet legutóbbi előrejelzéseikben.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics minapi átfogó tanulmányában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2020 végére 2,1 százalékkal, 2023-ra 2,7 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság átfogó Brexit-megállapodás elérése és a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak érvényesítése esetén e két évben elérhetne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!