Brexit - Postán és emailben is kérhetik a brit letelepedett státust azok az EU-polgárok, akik nem tudják használni a mobilalkalmazást

Külföld, 2021.06.15

Postán és emailben is kérvényezhetik a tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt azok az EU-állampolgárok, akik valamilyen okból nem tudják használni az e célra kifejlesztett mobilalkalmazást - közölte kedden a brit belügyminisztérium.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státuszért - kell folyamodniuk.

Az eddigi útmutatás arra biztatta a kérvényezőket, hogy a mobileszközökre letölthető, "EU Exit: ID Document Check" nevű alkalmazás használatával nyújtsák be folyamodványukat.

A brit belügyminisztérium kedd esti felhívásában közölte ugyanakkor, hogy akik ezt az alkalmazást bizonyos meghatározott okok miatt nem tudják használni, töltsenek ki egy űrlapot és ezt küldjék el vagy postán, vagy emailben.

Az űrlap a részletes kitöltési útmutatóval együtt a https://www.gov.uk/government/publications/apply-to-the-eu-settlement-scheme-by-post-or-email?utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_source=6ba81d9b-9d81-4003-afae-b35d7555eccc&utm_content=immediately brit kormányzati felületen hozzáférhető.

A belügyi tárca hangsúlyozza: ennek az űrlapnak a használatával csak azok az EU-polgárok folyamodhatnak a nagy-britanniai letelepedett státusért, akiknek olyan fokú nehézséget okoz a mobil alkalmazás használata, hogy ennek megoldásában az alkalmazás használatát segítő digitális szolgáltatásnyújtó sem tud segíteni, vagy ha a kérelmezőnek sem érvényes útlevele, sem érvényes egyéb személyazonosító okmánya nincs, és más olyan azonosítókat kell használnia, amelyekkel bizonyítani tudja kilétét és nemzetiségét.

A minisztérium hangsúlyozza: az eljáró hatóságok érvénytelennek minősítik és elutasítják azoknak a kérelmét, akik e feltételek teljesülése nélkül használják a postai vagy emailes benyújtásra kidolgozott űrlapot.

A tárca kedd esti felhívásában is nyomatékosan arra kéri a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat, hogy ha van rá módjuk, az online mobilalkalmazást használják a letelepedési engedélyre szóló kérelem benyújtására, mivel ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja az ügyintézésnek.

A brit belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an kérvényezték a letelepedett státust.

A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak.

Akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket, vagyis a határidő lejártáig már csak két hét van hátra.

A brit belügyminisztérium a minap széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik még nem folyamodtak a letelepedett státusért, minél előbb tegyék ezt meg, tekintettel a közeledő határidőre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!