Brexit - Szakértő: kiszámíthatatlanok egy megállapodás nélküli kilépés következményei

Külföld, 2020.12.01

Kiszámíthatatlan következményeket okozhat, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, és így elhagyná a világ legnagyobb egységes piacát - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1 aktuális csatornán.

Gálik Zoltán azt mondta: megegyezés nélkül évekig recesszióba szorulhat a brit gazdaság, amely a koronavírus-járvány miatt is megsínylette az elmúlt időszakot, termelési láncok szakadhatnak meg, és a szolgáltatások hozzáférése is nehezebbé válhat.

Akkor van esély arra, hogy megállapodás szülessen, ha a következő egy-két napban befejezik a tárgyalásokat, utána ugyanis még végső formába kell önteni a megállapodás szövegét, le kell fordítani az EU hivatalos nyelveire, valamint el kell fogadnia az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is - ismertette.

Hozzátette: a tárgyalások fő kérdése most az európai versenyjog, amely nem engedi, hogy egy állam korlátlanul támogassa a piaci szereplőket. Ha az Egyesült Királyság eltér ezektől a szabályoktól, versenyelőnybe kerülhetnek az európai piacra szállító brit cégek - mondta Gálik Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!