Brexit - Szakértő: Theresa May megbuktatása nem segít

Külföld, 2018.12.12

Nem segít a Brexit folyamaton, ha Theresa May brit miniszterelnök elbukik a bizalmatlansági szavazáson, hiszen utódjának is hasonló feltételek mellett kellene tárgyalnia - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán szerdán.

Hozzátette: 2019. március 30-án az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, a szűk időkeret miatt kevés lehetőség maradt a feltételek megváltoztatására.

Elmondta: Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója kezdeményezett bizalmatlansági szavazást, mert elégedetlenek voltak a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodással.

Kiemelte: a brit miniszterelnök jelenleg azt szeretné elérni, hogy a megállapodáshoz csatoljanak egy jegyzőkönyvet, amelyben érzékeltetnék, hogy a védőhálót, amely Észak-Írországot kötné az európai integrációhoz, évente felülvizsgálná az Európai Parlament és a brit parlament.

A bizalmatlansági indítványt a 315 fős frakció egyszerű többségének, vagyis legalább 158 tory képviselőnek támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. Ebben az esetben May az utódválasztási versenyben nem indulhatna, bár az utód megválasztásáig ügyvezető minőségben a kormányfői tisztségben maradhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!