Brexit - Szakértő: valószínűleg rövid haladékot kell kérjen a brit miniszterelnök

Külföld, 2019.10.15

Valószínűleg rövid haladékot kell kérjen Boris Johnson brit miniszterelnök a Brexit-javaslat elfogadásához - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a brit kormánynak nagyon kevés ideje van a Brexit október 31-re kitűzött időpontjáig. A kormány jövő héten szavaztatná meg a parlamenttel a Brexit-javaslatot, a közelgő uniós csúcson pedig egy kész nemzetközi jogi szerződést kellene elfogadnaia az össze uniós tagállamnak. Az idő rövidsége miatt ez szinte lehetetlen - értékelt Gálik Zoltán.

Rámutatott arra, hogy a változtatások miatt zavaros a Brexit, éppen ezért az unió szerint "határok" kellenek a vámkérdésben, hiszen Nagy-Britannia már kettős vámrendszerről beszél, ami technikailag kipróbálatlan, de jogilag is komoly egyeztetésekkel járhat - fűzte hozzá.

A brit miniszterelnök időkérése kihathat a közelgő nagy-britanniai parlamenti választásokra és "komoly arcvesztéssel" is járhat, mivel Boris Johnson korábban azt nyilatkozta, Nagy-Britannia akkor is kilép október 31-én az unióból, ha ő meghal - mondta Gálik Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!