Brexit - Uniós szóvivő: az EU nem tart a megállapodás nélküli Brexittől

Külföld, 2019.04.10

Az Európai Unió felkészült minden forgatókönyvre, és nem tart attól sem, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a brüsszeli testület déli sajtótájékoztatóján, szerdán.

Szkínasz újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: zavarokat fog okozni, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

"Nem ez a kívánt forgatókönyv, minden eszközzel el kell kerülni, de az unió teljes mértékben felkészült rá" - fogalmazott.

Mint elmondta, a szerda esti uniós csúcstalálkozó részvevőinek kezében van a lehetőség, hogy eldöntsék, miként válaszolnak Theresa May brit miniszterelnök levelére, amelyben a Brexit június 30-ig terjedő halasztását kezdeményezte.

Az uniós tagállamok vezetői rendkívüli értekezletet tartanak, amelynek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli elhalasztása lesz.

A brit kormány a múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolhat a kiválás határidejére. A jelenlegi jogi helyzet szerint ha elutasítják May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!