Brexit - Johnson: a brit politika mindig nehezen azonosult az EU törekvéseivel

Külföld, 2018.02.14

A brit külügyminiszter szerint a brit politikusok a konzervatív és a munkáspárti oldalon egyaránt mindig is nagyon nehezen azonosultak az Európai Unió törekvéseivel, mindenekelőtt azért, mert a közösségi jog kifejezett politikai célja a világon egyedülálló módon "a mindenen átívelő európai államalakulat" megteremtése.

Boris Johnson szerdán a Policy Exchange jobbközép irányzatú, befolyásos londoni politikai elemzőközpont hallgatósága előtt fejtette ki gondolatait a brit EU-tagság megszűnéséről. Kifejezésre juttatta azt a véleményét, hogy "katasztrofális hiba lenne a Brexit-folyamat visszafordítása.

Kijelentette azt is: azoknak, akik tartanak annak következményeitől, hogy Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar vonulni, fel kell ismerniük, hogy a brit tagság e két integrációs szerveződésben közel sem jár olyan kézzelfogható gazdasági előnyökkel, mint ahogy azt sokan állítják.

Johnson szerint ezt bizonyítja, hogy 36 olyan nem EU-tag gazdaság van a világon, amely az elmúlt években messze nagyobb mértékben növelte uniós exportját, mint Nagy-Britannia, annak ellenére is, hogy "mi csinos summát fizetünk be tagdíjként" az Európai Unió kasszájába.

A brit gazdaság ugyanakkor az EU-n kívüli piacokra sokkal nagyobb ütemben növelte kivitelét, mint az unión belül. Az Egyesült Államokba irányuló brit export 2010 - a Konzervatív Párt kormányra kerülése - óta 41 százalékkal nőtt, a kínai és a japán piacon eladott brit termékek értéke 60 százalékkal, a dél-koreai brit export 100 százalékkal emelkedett, miközben ugyanezen idő alatt az Európai Unión belüli brit kivitel csak 10 százalékkal bővült - fejtegette szerdai beszédében Boris Johnson.

Hozzátette: véleménye szerint e számok azt tükrözik, hogy a növekedési források nagyobb részét az Európai Unión kívül, mindenekelőtt az ázsiai-csendes-óceáni térségben kell keresni.

A brit külügyminiszter kijelentette: mindezek ellenére azt tapasztalja, hogy a bennmaradást pártoló oldalon "egyre mélyül a düh", egyesek mind határozottabban a Brexit-folyamat megállítására törekszenek, az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás döntését a visszájára akarják fordítani, útjába állva a nép által kifejezett akarat érvényesítésének.

Johnson szerint ez "katasztrofális hiba lenne", "az árulás maradandó, kitörölhetetlen érzetét hagyná hátra", ezért megengedhetetlen.

A tavalyelőtti referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson szerint a kilépéstől tartók félelmei alaptalanok, a Brexit nem a félelemre, hanem a reménykedésre ad okot, azonban a Brexit-folyamatból csak úgy lehet és kell "nemzeti sikert kovácsolni, ha szólunk azokhoz is, akiknek még mindig vannak aggályaik".

Johnson - aki az EU-népszavazás kampányában a kilépést pártoló tábor frontembere volt - szerdai beszédében kijelentette: nem elégséges csak annyit odavetni a bennmaradás híveinek, hogy vesztettek és tegyék túl magukat rajta. "El kell ugyanis fogadnunk, hogy sokukat teljesen nemes érzelmek vezérelték, az európai szomszédaink iránti szolidaritás valós érzete, és az a vágy, hogy az Egyesült Királyság sikeres legyen" - fogalmazott a brit külügyminiszter.

Johnson szerdai beszéde az első volt abból a hatból, amelyet a tervek szerint a konzervatív párti brit kormány legmagasabb rangú tagjai tartanak a következő néhány hétben. Theresa May miniszterelnök két beszédet is tart a Brexittel kapcsolatos kormányzati tervekről; az elsőt szombaton Münchenben mondja el.

Az Európai Unió vezető tisztviselői az utóbbi időszakban többször is bírálták Londont, mivel Brüsszel véleménye szerint a brit kormány még mindig nem fejtette ki kellő részletességgel a Brexit-folyamattal kapcsolatos célkitűzéseit.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier úgy fogalmazott minapi londoni látogatásán, hogy "most már egyetlen pillanatnyi vesztegetnivaló idő sincs", ha London és az EU megállapodásra akar jutni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről és a Brexit utáni kapcsolatrendszer mibenlétéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!