Brexit - Szakértő: sok buktatójuk van a szabadkereskedelmi megállapodásoknak

Külföld, 2017.11.02

Bár Theresa May brit miniszterelnök szerint komoly pozitív hozadékkal kecsegtet a szabadkereskedelmi megállapodások lehetősége, valójában nagyon sok buktatójuk is van - mondta Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A szakértő szerint kérdéses, hogy sikerül-e minden országgal szabadkereskedelmi megállapodást kötni, hiszen erről országonként kell tárgyalni, ha pedig lesznek vámok, az megdrágíthatja a brit exportot.

Kitért arra is, hogy a Brexit jelentős költségekkel jár, amelyekre a londoni pénzügyminisztérium komoly összegeket különített el.

Nagy-Britanniában már most nagy hiány van szakemberekből a különböző területeken. Az elmúlt évben háromezer új szakembert vettek fel a brit államigazgatásba kimondottan a Brexittel kapcsolatos ügyek menedzselésére, és további több ezer ember felvételét tervezik - fejtette ki.

Hangsúlyozta, Nagy-Britanniának szüksége van az uniós munkavállalókra.

A nemzeti egészségügyi szolgálat által finanszírozott kórházakból egyre több szakképzett EU-s munkavállaló távozik, ami már most nagy gondot okoz, hasonlóan az építőiparhoz - mondta.

Theresa May azt az ígéretet tette, hogy az uniós állampolgárok minden szociális és gazdasági jogot megkapnak, de ez nem azonos az állampolgársággal, mert például helyi választásokon nem vehetnek részt, vagyis jogaik csorbulnának, amit nem is fogadott el teljes mértékben az EU - jegyezte meg a szakértő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!