Brian Hook: az amerikai kormányzat nem mentesít senkit az Irán elleni szankciók alól

Külföld, 2019.09.04

Az amerikai kormányzat nem mentesít senkit az Irán elleni szankciók alól - jelentette ki Brian Hook, az amerikai külügyminisztérium iráni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Washingtonban szerdán.

A diplomata újságíróknak nyilatkozott annak kapcsán, hogy Franciaország 15 milliárd dolláros hitelkeretet nyitna Irán számára.

"Hoztunk szankciókat most, és még több szankciót fogunk hozni a jövőben. Ennél világosabbá már nem tehetjük elkötelezettségünket a maximális nyomásgyakorlás politikája mellett. És nem tervezzük, hogy bármiféle kivételt vagy haladékot adnánk ez ügyben" - fogalmazott Hook.

Arra a konkrét újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon Washington nem fontolná-e meg mégis, hogy zöld utat adjon a francia kezdeményezésnek, Hook mindösszesen annyit mondott, hogy még nem tanulmányozta a francia javaslatot.

Szerdán nevük elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselők egy külföldi újságíróknak tartott telekonferencián szintén fenntartásaikat hangoztatták a francia javaslattal kapcsolatban. Mint fogalmaztak: az amerikai kormányzat tisztségviselői még nem ismerik a francia ajánlat konkrét részleteit, ezért nehéz lenne ítéletet alkotni róla. Az egyik tisztségviselő hangsúlyozta: Donald Trump amerikai elnök "nagyon szorosan egyeztet partnereinkkel és szövetségeseinkkel, meghallgatja elképzeléseiket, de még nem láttunk semmilyen tervet, amelynek több valóságtartalma lenne, mint az elmúlt évben felvetett számtalan ötletnek".

Franciaország felvetette, hogy hitelkeretet nyit Irán számára az év végéig. Emmanuel Macron francia elnök javaslatát - amerikai lapinformációk szerint - európai uniós diplomaták is támogatják.

A javaslat lényege az, hogy engedélyeznék Iránnak bizonyos mennyiségű - sajtóértesülések szerint napi 700 ezer hordó - nyersolaj eladását, cserében azonban Teheránnak egy sor kötelezettséget kellene vállalnia. E kötelezettségek közé tartozna a visszatérés a 2015-ben aláírt többhatalmi atomalkuhoz, továbbá újabb tárgyalások megkezdése a 2025 utáni atomprogramról. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kedden megerősítette, hogy folynak is a tárgyalások Iránnal a hitelkeretről. Hétfőn iráni tárgyaló küldöttség utazott a francia fővárosba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!