TV műsor

Brit-ír együttműködési megállapodás az észak-írországi önkormányzatiság helyreállításáról

Külföld, 2019.04.26

Az észak-írországi felekezetközi önkormányzatiság helyreállítását célzó tárgyalások felújításáról állapodott meg pénteken Theresa May brit és Leo Varadkar ír miniszterelnök, nem titkoltan annak hatására, hogy a minap egy észak-írországi lövöldözésben meghalt egy fiatal újságírónő.

A Londonban és Dublinban péntek délután ismertetett közös nyilatkozat szerint az új politikai tárgyalási folyamatnak részese lesz a brit és az ír kormány mellett az összes nagy észak-írországi politikai párt is.

Az 1998-as nagypénteki egyezmény által elindított megbékélési folyamat eredményeként az észak-írországi brit fennhatóságot pártoló többségi protestáns közösség legnagyobb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin évekig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

A felekezeti hatalommegosztásra alapuló önkormányzatiság azonban 2017 januárja óta nem működik, mivel súlyos vita robbant ki a két nagy koalíciós párt között, névleg a megújuló fűtőanyag-források használatának ösztönzését célzó, ám pénzügyi botrányba fulladt támogatási program miatt, de a viszály hosszabb ideje orvosolatlan egyéb feszültségeket is a felszínre hozott.

Ezek közé tartozik az ír nyelv észak-írországi hivatalos használatáról szóló régi vita.

A helyzetet bonyolítja, hogy a katolikus oldal szerint London a DUP javára elfogult, mivel a kormányzó brit Konzervatív Párt a 2017 júniusában tartott előrehozott parlamenti választásokon addigi csekély alsóházi többségét is elvesztette, és azóta a DUP külső eseti támogatásával kormányoz.

A pénteki közös nyilatkozatban azonban Theresa May és Leo Varadkar leszögezi: az újrainduló tárgyalási folyamat célja a 21 évvel ezelőtti nagypénteki egyezmény által létrehozott demokratikus észak-írországi intézményrendszer teljes körű működésének gyors helyreállítása.

Ennek jegyében már pénteken tárgyalóasztalhoz ült Belfastban Karen Bradley, a brit kormány északír-ügyi minisztere és Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes a tárgyalási folyamat irányának kijelölésére.

London és Dublin közös pénteki közleménye felidézi, hogy Theresa May és Leo Varadkar, valamint az észak-írországi rendezésben érintett többi párt vezetői egységesen részt vettek azon a csütörtöki belfasti szertartáson, amelyen az észak-írországi Londonderry városában egy hete meggyilkolt fiatal újságírónőtől, Lyra McKee-től vettek végső búcsút.

A közös nyilatkozat szerint a politikai vezetők ezzel is kifejezésre juttatták, hogy az észak-írországi lakossággal együtt egyértelműen elutasítják az erőszakot és a béke oldalán állnak.

A belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott többórás szerdai búcsúszertartáson jelen volt Theresa May és Leo Varadkar mellett Michael Higgins, az Ír Köztársaság elnöke, Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt vezetője, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke és Michelle O'Neill, a Sinn Féin észak-írországi tagozatának vezetője.

A zsúfolásig telt székesegyházban hatalmas taps fogadta, amikor a szertartást vezető lelkész, Martin Magill a politikusokhoz fordulva azt mondta: dicséretes, hogy az erőszak ellen egységesen kiálló helyi közösségekhez hasonlóan ők is együtt, egymás mellett állva jelentek meg, "de miért kellett a fiatal újságírónő halála ahhoz, hogy idáig eljuthassunk?"

Kedden, egy észak-írországi hírportálnak küldött kódolt üzenetben az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett az újságírónő halálát okozó lövöldözés felelőseként.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!