Brit külügyminiszter: Moszkva ne használja "diplomáciai játszmákra" a kémkedéssel vádolt brit-amerikai állampolgár ügyét

Külföld, 2019.01.04

A brit külügyminiszter pénteken felszólította az orosz kormányt arra, hogy ne használja fel "diplomáciai játszmákra" a kémkedés vádjával Oroszországban őrizetbe vette brit-amerikai állampolgár ügyét.

Moszkvában december 28-án vették őrizetbe Paul Whelant, azzal a váddal, hogy amerikai kém. Az első hírekben Whelan amerikai állampolgárként szerepelt, de a brit sajtó - azóta hivatalosan megerősített - értesülései szerint a 48 éves Paul Whelannek brit útlevele is van.

A BBC pénteki beszámolója szerint Whelan Kanadában született brit szülők gyermekeként, majd az Egyesült Államokba költözött, és szolgált az amerikai tengerészgyalogságnál, jelenleg pedig egy amerikai autóalkatrész-beszállító cég biztonsági igazgatója.

A brit közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy Paul Whelannek ír útlevele is van. Ezt Írország moszkvai nagykövetsége pénteken gyakorlatilag megerősítette.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter pénteki felhívásában közölte: London mélységesen aggasztónak tartja Paul Whelan oroszországi őrizetbe vételét.

Hunt szerint elfogadhatatlan lenne, ha Moszkva akár az Egyesült Államokkal, akár Nagy-Britanniával szemben diplomáciai játszmákra használná ki a kémkedéssel vádolt férfi ügyét. Hozzátette: London minden lehetséges támogatásra készen áll, de az orosz hatóságoktól a brit diplomácia még nem kapott engedélyt arra, hogy felvegye a kapcsolatot Whelannel.

Jeremy Hunt hangsúlyozta azt is, hogy az ügy tisztázásában jelenleg az Egyesült Államoké a vezető szerep.

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásának pénteki értesülései szerint vannak olyan feltételezések, hogy Whelan őrizetbe vételével Moszkva valójában Marija Butyina ügyében igyekszik erősíteni tárgyalási pozícióit.

A 29 éves orosz nőt még júliusban vették őrizetbe Washingtonban. Marija Butyinát az amerikai hatóságok az Egyesült Államok kormánya elleni összeesküvéssel vádolják, és azzal, hogy nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!