Brit legfelsőbb bíróság: polgári partnerségi viszonyra léphet egy heteroszexuális pár

Külföld, 2018.06.27

A brit legfelsőbb bíróság szerdán kihirdetett végzésében engedélyezte, hogy egy heteroszexuális pár házasság helyett ugyanolyan polgári partneri viszonyra lépjen egymással, amelyet a brit jog jelenleg az azonos nemű pároknak tesz csak lehetővé.

A legfőbb angol-walesi bírói fórum Rebecca Steinfeld és Charles Keidan keresetét hagyta jóvá, kimondva, hogy az azonos neműek számára kialakított, 2004-ben törvénybe foglalt polgári partnerségi viszony sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, azzal, hogy párkapcsolatban élő férfiak és nők számára nem teszi lehetővé ugyanilyen partneri jogviszony létesítését.

A brit kormányt a legfelsőbb bíróság szerdai határozata elvileg nem kötelezi a vonatkozó jogszabály megváltoztatására, de a brit törvényalkotási hagyomány a hasonló horderejű bírósági végzéseket rendszerint precedensítéleteknek tekinti, és ennek alapján valószínűsíthető, hogy a kormány módosítja a házassági törvényt.

A konzervatív párti brit kormány 2013-ban törvényben lehetővé tette az azonos nemű párok házasságát, de számukra megmaradt az élettársi kapcsolatot törvényesítő polgári partnerségi viszony kilenc évvel korábban törvényesített lehetősége is, a heteroszexuális párok számára viszont a házassági jogviszony alternatívájaként ez a törvényi lehetőség továbbra sem létezik.

Erre alapozva mondta ki szerdán a brit legfelsőbb bíróság, hogy a 2004-es és a 2013-as törvénnyel előállt helyzet - jóllehet az azonos nemű párok egyenjogúságának megteremtését szolgálta - a heteroszexuális párok számára teremtett diszkriminatív helyzetet.

A keresetet benyújtó pár, Rebecca Steinfeld és Charles Keidan azzal a véleményével indokolta jogi kezdeményezését, hogy a házasság intézményének az elmúlt évszázadokban kialakult formája a nőket "vagyontárgyként" kezeli, így ezt ők nem tartják megfelelő kapcsolati formának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!