Budapesten ülésezett a magyar-észak-rajna-vesztfáliai vegyes bizottság

Külföld, 2018.03.09

Budapesten tartotta negyedik ülését a magyar-észak-rajna-vesztfáliai kormányközi vegyes bizottság, ezt követően aláírták az ülés jegyzőkönyvét.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a bizottság társelnöke az aláírás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: Észak-Rajna-Vesztfália Magyarország elsőszámú gazdasági partnere a német tartományok között. Ez ad különösen nagy súlyt ennek a kapcsolatrendszernek, amely az elmúlt években nyert újabb lendületet azáltal, hogy újra megalakították a vegyes bizottságot, és ennek ülésein egy-kétévente áttekintik a közös ügyeket - mutatott rá.

Az államtitkár felidézte: az elmúlt napokban szakértők egyeztetettek 27 projekttel kapcsolatban, és ezek a projektek válhatnak az együttműködés gerincévé. A projektek rendkívül széleskörűek, kiterjednek az innovációra, az ipari együttműködésre, a kultúrára és a tudományra is, ami mutatja a kapcsolatok sokszínűségét és kiterjedtségét - magyarázta.

Magyar Levente megjegyezte: nemcsak a Berlinnel ápolt politikai és gazdasági kapcsolatok kiemelkedőek, hanem tartományi szinten is az intenzív párbeszéd fenntartására törekednek.

Stephan Holthoff-Pförtner, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szövetségi, európai és nemzetközi ügyekért felelős minisztere arról beszélt, hogy ez az együttműködés sikeres és mindkét félnek kölcsönösen előnyös. Azok a kihívások, amelyekkel Európa szembenéz, felértékeli az együttműködést, mert az országok egyedül nem tudnak megfelelni ezeknek, hanem csak közösen - mutatott rá. Hozzátette: az uniónak a közös érdekeink képviseletét kell szolgálnia, de senkinek sem szabad emiatt feladnia az identitását.

A német politikus szerint a 27 projekt által szorosabbra fűzhetik a barátságukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!