Bukarest erősítené a román-azeri energetikai együttműködést

Külföld, 2022.03.01

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter kedden közölte, hogy hazája új lendületet adna a román-azeri energetikai együttműködésnek, ezért Bakuba látogatott, hogy "konkrét együttműködésekről" tárgyaljon.

A román tárcavezető a közösségi oldalán közölte, hogy a napokban Bakuban tartózkodik, ahol azeri vezetőkkel találkozik. Hozzátette, hogy kedden Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszterrel folytatott megbeszélést, aki a román-azeri gazdasági és kereskedelmi vegyesbizottság azeri társelnöke. Popescu azt javasolta neki, hogy adjanak új lendületet a testület munkájának energetikai ügyekben. Hozzátette, hogy a bizottság következő ülése az idén lesz Bakuban.

A román miniszter javasolta az energetikai együttműködésre létrehozott román-azeri munkabizottság újbóli összehívását. A román média emlékeztetett, hogy Bukarest földgázt szeretne importálni Azerbajdzsánból.

Popescu február elején jelentette be, hogy Románia a déli gázfolyosó részévé akar válni azon a kiterjesztett szakaszon, amely a Balkánt kötné össze Közép-Európával. A tárcavezető akkor részt vett Azerbajdzsán fővárosában a déli gázfolyosó tanácsadó bizottsága nyolcadik alkalommal megtartott miniszteri ülésén.

Popescu arról biztosította a résztvevőket, hogy Románia támogatja a projektet és annak a Balkántól Közép-Európa irányába történő kiterjesztését. Románia akkor javasolta, hogy a román-bolgár interkonnektor és a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezeték is váljon részévé a déli gázfolyosó bővítési tervének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!