Bűnösnek vallotta magát választási csalásban San Luis volt demokrata párti polgármestere

Külföld, 2022.06.05

Bűnösnek vallotta magát szavazócédulák begyűjtésénél elkövetett választási csalásban az arizonai San Luis volt demokrata párti polgármestere, Guillermina Fuentes - tájékoztatott a Breitbart jobboldali hír- és véleményportál az arizonai főügyészi hivatalra hivatkozva.

Fuentes ellen 2020 decemberében emeltek vádat szavazólapokkal történt visszaélés miatt, Alma Juarezzel együtt. Juarez már márciusban bűnösnek vallotta magát.

A szavazócédulák begyűjtése azt jelenti, hogy politikai aktivisták - a választási bizottságok megbízása alapján - gyűjtik be a szavazólapokat a postaládákból, vagy a kijelölt választási urnákból, vagy alkalmasint a választóktól.

A vád szerint Fuentes arra használta politikai befolyását és a mexikói-amerikai közösségben betöltött szerepét, hogy szavazatgyűjtő rendszert működtessen a 2020 augusztusában tartott arizonai előválasztáson. Az ügyészség azt állította, hogy ennek keretében a demokrata párti politikus begyűjtötte a szavazólapokat a választóktól, és helyettük kitöltötte őket. Egyes esetekben Fuentes fizethetett is a választópolgároknak a szavazócéduláért.

Fuentest és Juarezt videóra vették, ahogyan több levélszavazattal jelentek meg egy szavazóhelyiségben San Luisban a 2020-as előválasztások napján. A szavazatokat bevitték az épületbe, és bedobták egy urnába. Bár Fuentes ellen csak olyan vádakat hoztak fel, amelyeket a felvétel alapján is bizonyítani tudtak, a nyomozók szerint tényleges bűnlajstroma valószínűleg ennél hosszabb lehet - írta a Breitbart.

A nőre akár két év börtönbüntetés is várhat. Ügyében június 30-án hoznak ítéletet.

A szövetségi választási adatokból kiderül, hogy körülbelül 28,4 millió levélszavazat tűnt el az elmúlt négy választási ciklusban, 2012 óta. A Pew Research Center elemzése szerint az állami választói névjegyzékekben 24 millió választásra nem jogosult ember neve, vagy pontatlan választói regisztráció szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!