Bűnösnek találták a hongkongi Foglald el a központot! mozgalom három diákvezérét

Külföld, 2016.07.21

Bűnösnek találtak három hongkongi diákvezetőt a helyi kormányzat elleni támadás céljából kezdeményezett törvénytelen gyülekezés szervezésében, két nappal a 2014-es Foglald el a központot! elnevezésű civil mozgalom elindítása előtt - jelentette a South China Morning Post című napilap online kiadásában csütörtökön.

A 19 éves Joshua Vong, a Scholarism nevű szerveződés és a későbbi elhúzódó tüntetéssorozat vezéralakja, jelenleg a Demosisto nevű politikai párt főtitkára még az ítélethirdetés előtt kijelentette: "nem bántuk meg, amit tettünk".

Két vádlott társát, a Demosisto 23 éves elnökét Nathan Law-t és a Diákszövetség 25 éves volt főtitkárát Alex Chow-t a törvénytelen gyülekezés mellett közösség elleni izgatás vádjában is bűnösnek mondták ki.

Ez volt az első alkalom, hogy bűntető ítélet született a három ismert, hangját sokat hallató diákvezér ügyében. Mindhármuknak fontos szerepe volt a két éve 79 napon át tartó hongkongi területfoglalásokra történő mozgósításban és a tüntetők lelkesítésében. A Foglald el a központot! szervezői és résztvevői a választási reformban az általános választhatóságot, a jelöltállítás szabadságát követelték.

A bíróság ezúttal a 2014. szeptember 26-ai tüntetéssel foglalkozott, a vádlottak abban játszott szerepét vizsgálta. Arra a megállapításra jutott, hogy Vong vezetésével és buzdítására másztak be többen a kormányzati negyed három méter magas biztonsági kerítéssel védett előkertjébe.

Társa, Law, mikrofonon bíztatta a többi fiatalt a rendőrök körbevételére és az épületkomplexum lezárására. Chow is itt vállalt szerepet.

Ügyükben augusztus közepén szabnak ki büntetést, addig - óvadék ellenében - szabadlábon lehetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!