Büntetni fogják a gyermekeikről nem gondoskodó vándormunkás szülőket Kínában

Külföld, 2016.02.21

Büntetéssel fenyegetik a gyermeküket gondoskodás nélkül hátrahagyó kínai vándormunkásokat, mivel korábban több, országos visszhangot kiváltó, halállal végződő balesetnek voltak áldozatai ilyen gyerekek, de az is előfordult, hogy öngyilkosságot követtek el.

A kínai miniszterelnök által aláírt kormányzati iránymutatás elsődlegesen a szülőket teszi felelőssé azokért a gyerekekért, akiket a szülők különböző okok miatt nem visznek magukkal az ország más területeire, ahol munkát vállalnak.

A szülőknek a dokumentum szerint gondoskodniuk kell gyermekeik megfelelő és rendszeres felügyeletéről és ellátásáról. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gyerekek mentális vagy fizikai sérülései a szülői közöny és gondatlanság rovására írhatók, a szülők büntetésre számíthatnak, sőt súlyosabb esetekben a szülők felügyeletei jogát is megvonhatják.

A központi iránymutatás szerint a társadalomnak és a kormánynak is felelősséget kell vállalnia e gyerekek sorsáért. Ezt úgy értik, hogy a helyi kormányzatoknak, a falubizottságoknak megfelelő információval kell rendelkezniük a közigazgatási területükön élő "hátrahagyott" gyermekek helyzetéről és adott esetben intézkedniük kell. Az oktatási területet felügyelőknek és az iskoláknak ugyancsak kötelességük a segítségnyújtás.

A körülbelül 200 millió kínai vándormunkás közül tízmilliók küzdenek azzal az gonddal, hogy még ha megoldható is lenne a gyermekük elhelyezése, iskoláztatásukat a szigorú lakhelyregisztrációs rendszer miatt nem tudják megoldani. Az utóbbi években mind hangosabbá váltak azok, akik e rendszer lazítását sürgetik.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint csaknem 36 millió 18 év alatti gyerek utazott együtt a szüleivel abba a városba, ahol a felnőtteknek éppen aktuális munkahelyük volt.

A hátrahagyott gyerekek támogatására szerveződött civil szervezet 2015-ben végzett felmérése szerint az érintettek 15 százaléka egy évben egyszer sem találkozik a szüleivel, 4 százalékuk egyetlen telefonhívást kapott tőlük ugyanebben az időszakban.

"Ennek súlyos pszichológiai következménye lehet, ami gyenge iskolai teljesítményt és szélsőséges viselkedést, akár öngyilkosságot is eredményezhet" - állapította meg Tung Li-hua, egy pekingi gyermekjogsegély központ vezetője a China Daily című angol nyelvű napilap összeállításában.

Tavaly júniusban négy, 5 és 13 év közötti gyerek követett el otthonában öngyilkosságot az egyik legfejletlenebbnek számító Kujcsou tartományban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!