Büntetőeljárás indult Norilszk polgármestere ellen az olajszennyeződés miatt

Külföld, 2020.06.11

Gondatlanság címen büntetőeljárás indult Norilszk polgármestere, Rinat Ahmetcsin ellen, a városban május 29-én bekövetkezett olajömléssel kapcsolatban - közölte csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A nyomozás szerint a városvezető nem teljesítette hivatali kötelességét, miután rendkívüli helyzet állt elő, és 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. Ahmetcsin az SZK szerint tudatában volt annak, hogy mennyi üzemanyag folyt el, de nem tette meg a szükséges lépéseket a baleset felszámolása végett, egyebek között nem koordinálta a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzati szervek munkáját, nem biztosította a környezetvédelem állapotának ellenőrzését.

Szerdán az SZK őrizetbe vette a hőerőmű igazgatóját, Pavel Szmirnovot, az üzem főmérnökét, Alekszej Sztyepanovot és helyettesét, Jurij Kuznyecovot ipari létesítménynek a természetvédelmi szabályok megszegésével történő üzemeltetése címén. A nyomozás ugyanis megállapította: a tartály már 2018 óta nagyjavításra szorult volna, ám annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági előírásoknak.
A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el Norilszkban és a Tajmir-félszigeten. Az erőmű kazánüzemének vezetőjét, Vjacseszlav Sztarosztyint már akkor őrizetbe vették.
A környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor)szerdán bejelentette, hogy a balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta az első vizsgálatok szerint. A hatóság rámutatott, hogy az erőmű területén még három hasonló tároló található, amelyek műszaki állapota nem ismert.
Korábban elhangzott szakértői vélemények és sajtójelentések nem zárták ki, hogy a süllyedést a korábban örökké fagyott talaj olvadása okozhatta. A klímaváltozásnak ez a hatása komoly problémákat okozhat a sarkkörön túl gazdasági tevékenységet folytató országoknak.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!