Bűnügyi vizsgálat Romániában az EP-választás idején tartott külföldi szavazás rossz szervezése miatt

Külföld, 2019.06.06

Bűnügyi vizsgálatot indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május 26-i európai parlamenti választás ügyében, amiért a külföldi választókerületekben rendkívül nehézkesen zajlott a voksolás - közölte csütörtökön a román vádhatóság.

Az ügyészség megerősítette a sajtóértesüléseket, miszerint többtucatnyi panasz érkezett a vádhatósághoz a külföldi szavazás megszervezésével kapcsolatban. A legfőbb ügyészség csütörtökön továbbított a DNA-hoz 42 panaszt, amelyek az EP-választáson és az ezzel egyszerre szervezett, az igazságszolgáltatás reformja ügyében kiírt népszavazáson tapasztalt rendellenességeket kifogásolták. A külföldön élő román állampolgárok általában a szavazókörzetek és a szavazásra használt bélyegzők elégtelen számát kifogásolták.

A május 26-i EP-választáson és népszavazáson számos külföldi szavazókörzetben hatalmas sorok alakultak ki, a külföldön élő mintegy négymillió román állampolgár közül ugyanis sokan akarták leadni voksukat. Külföldön csaknem 385 ezren voksoltak úgy, hogy a magas részvétel miatt urnazárásig nem mindenkinek sikerült leadnia a szavazatát, mert a zsúfoltság miatt nem jutottak be a szavazókörzetekbe.

Klaus Iohannis államelnök a rossz szervezés miatt többször lemondásra szólította fel Teodor Melescanu külügyminisztert és Carmen Dan belügyminisztert, de ők ezt elutasították. A kormánytagok arra hivatkoztak, hogy nem lehetett előre látni a magas részvételt, ami mindenkit meglepetésként ért, hiszen az 50 százalékos részvételi arány előzménytelennek számít Romániában EP-választások történetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!