Cavusoglu: Ankara továbbra is helyteleníti a Teherán elleni amerikai szankciókat

Külföld, 2019.04.17

Törökország továbbra is hangot ad azon álláspontjának az amerikai tisztségviselők előtt, hogy helyteleníti az Egyesült Államok Irán elleni szankcióit - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu emlékeztetett: Ankara eddig is minden platformon világosan és közvetlenül tudatta az amerikai illetékesekkel, hogy ellenzi a Teheránt sújtó szankciókat. A török külügyminiszter egyúttal úgy vélekedett: veszélyes és rendkívül rossz döntés volt Donald Trump amerikai elnök részéről, hogy az Egyesült Államok nemrég terroristaszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát.

Trump tavaly májusban jelentette be, hogy országa egyoldalúan kilép az iráni nukleáris program korlátozását célzó, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Zaríf felszólalásában ugyanakkor számolt be, hogy "nagyon hosszú megbeszélést" folytatott kedden Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, a találkozóval kapcsolatos részletekről pedig szerdán később az államfői palotában fog beszámolni Recep Tayyip Erdogan török elnöknek.

Az iráni külügyminiszter közölte: továbbra is zajlik a párbeszéd Oroszország, Törökország és az ENSZ között a szíriai polgárháború politikai megoldásának érdekében létrehozni kívánt alkotmányozó bizottság összetételéről és működéséről.

Bár Ankara és Teherán ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban - Törökország felkelőszervezeteket támogat, míg Irán az Aszad-rezsimet segíti -, az Oroszországgal kiegészített asztanai (nurszultani) háromoldalú folyamat keretében a felek közös erőfeszítéseket tesznek a béke elősegítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!