CDU-tisztújítás - Szakértő: Friedrich Merz hódíthatja vissza a német CDU-nak az AfD-hez átállt választókat

Külföld, 2018.12.03

Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezető (CDU) hódíthatja vissza a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a legnagyobb ellenzéki erőhöz, az Alternatíva Németországnak AfD-hez (AfD) nevű jobboldali párthoz átállt szavazókat, a másik esélyes elnökjelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem alkalmas erre az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó, Michael Spreng szerint.

A szakértő egy hétfői interjúban kiemelte, hogy a CDU konzervatív irányzatához sorol, kiváló szónokként számon tartott Friedrich Merznek megvan a kellő politikusi "kisugárzása" ahhoz, hogy visszaszerezze a CDU-ban csalódott és az AfD-hez átállt szavazókat.

Annegret Kramp-Karrenbauerről azt mondta, hogy a CDU főtitkári tisztségét betöltő politikus ugyan igyekszik elhatárolódni a távozó elnöktől, Angela Merkeltől, mégis a folyamatosságot képviseli. A belső vitákra nyitott, így megmozgathatja a Merkel-korszak alatt a vitáktól elszokott pártot, de "választástaktikai" szempontból szemlélve vele aligha sikerülhet az "új kezdet" és a Merkel-korszakban elveszített szavazók visszaszerzése.

Michael Spreng a Focus című hírmagazin portálján megjelent interjúban hozzátette: amennyiben a pénteken kezdődő hamburgi tisztújító kongresszuson Friedrich Merzet választják meg elnöknek, az lesz a legnagyobb kérdés, hogy vissza tudja-e hódítani az AfD-hez átpártolt szavazókat úgy, hogy a kancellári tisztséget továbbra is Angela Merkel tölti be.

Mint mondta, nehezen tudja elképzelni, hogy Friderich Merz és Angela Merkel "jól kijön egymással", az esetleges nyilvános viták pedig tovább ronthatják a CDU helyzetét, mert a konzervatív beállítottságú választók "gyűlölik a veszekedést".

Ugyanakkor az is kérdés, hogy Friedrich Merz győzelme esetén nem vándorolnak-e át választók a CDU-tól a Zöldekhez ugyanolyan mértékben, amilyen mértékben visszatérnek CDU-hoz az AfD-től a - mondta Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) 2002-es kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt az akkori Bundestag-választáson, 1989-től 2000-ig pedig a Bild am Sonntag című lap főszerkesztője volt.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját, és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

Friedrich Merz 2002-től 2002-ig volt a CDU/CSU-frakció vezetője a Bundestagban. A tisztséget Angela Merkel vette át tőle. Ezután fokozatosan kivonult az országos politikából. Kettejük viszonyát konfliktusokkal terhelt kapcsolatként jellemzik szakértők.

A 2013-ban alapított AfD a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, és már mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik képviselettel. Előretörése kihívás a CDU/CSU-nak, amely fennállása óta arra törekszik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!