TV műsor

Cihanouszkaja: még az idén meg kellene tartani az új elnökválasztást Fehéroroszországban

Külföld, 2021.03.30

Az új, még idén megtartandó új fehéroroszországi elnökválasztás kiírására szólított fel Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, aki kedden a lengyel szenátus által rendezett nemzetközi online konferencián szólalt fel.

Cihanouszkaja szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség "egyhangúlag lépjen fel a fehérorosz társadalom védelmében", valamint azt, hogy az Aljakszandr Lukasenka jelenlegi elnökkel egyűttműködő cégekre minél szélesebb körű szankciókat vessenek ki.

Megköszönte azt a támogatást, amelyet a lengyelek a fehérorosz társadalomnak nyújtanak, és sajnálatát fejezte ki a fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetők múlt heti letartóztatásai miatt.

A konferencián szintén felszólaló Franak Viacsorka, Cihanouszkaja tanácsadója szerint az új választást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében kellene lebonyolítani, mert ezt a megoldás - mint Viacsorka mondta - Oroszország hozzájárulására is adna esélyt.

A tanácsadó aláhúzta: a tavaly augusztusi, Lukasenka hivatalos győzelmét hozó elnökválasztást meghamisítottnak tartja, szerinte valójában Cihanouszkaja nyerte azt meg. Véleménye szerint a választási eredmény kihirdetése után keletkezett politikai válság megoldásának egyetlen módja az új választás lehet.

Ez a megoldás "bizonyos kompromisszumot jelenthet Lukasenka híveivel is" - jelentette ki.

A konferenciát nyitó Tomasz Grodzki, a lengyel felsőház ellenzéki elnöke a lengyelek erkölcsi kötelességének nevezte "a szabad fehéroroszok" támogatását. Úgy vélte: ez az év döntő lesz Fehéroroszország jövője szempontjából.

A Litvániába menekült Cihanouszkaja ellen éppen kedden indított nyomozást a fehérorosz főügyészség terrorcselekmény előkészítésének gyanújával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!