Címkével módosíthatják útlevelükön a Kínai Köztársaság (Tajvan) nevét a tajvaniak

Külföld, 2016.04.08

A tajvaniak ismét felcímkézhetik útlevelüket a Tajvani Köztársaság felirattal, mivel a helyi törvényhozás megszüntette az erre vonatkozó korlátozást - jelentette a helyi média pénteken.

A lépés minden bizonnyal feszültséget fog kelteni a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokban - vélik szakértők. Azok ugyanis, akik a hivatalos Kínai Köztársaság (Republic of China) feliratot "házilag" Tajvani Köztársaságra (Republic of Taiwan) módosítják, demonstratív módon a sziget önálló államiságára utalnak.

Tajvant ma alig kevesebb, mint kéttucatnyi állam ismeri el hivatalosan, többségük szegény afrikai, latin-amerikai és csendes-óceáni ország.

Az 1949 óta de facto önálló államként működő, de Peking által az "egy Kína" elv alapján a Kínai Népköztársaság részének tekintett Tajvanon tavaly a függetlenségpártiak kampányt kezdtek a címkézés elismerésére, ám akkor ezt végül rendeletileg megtiltották.

A tajvani polgároknak korábban problémájuk volt a módosított fedőlapú úti okmány elfogadtatásával egyes országokban, és sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok hatóságai is figyelmeztették a tajvaniakat az esetleges hátrányos következményekre.

A kínai szárazföldi médiában megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy bár a kormányzati adminisztrációban még nem hajtották végre a váltást az idei januári választások eredményének megfelelően, a külügyeket irányító tárca mégis jóváhagyólag tudomásul vette az új kormányzó párt döntését.

A függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) megválasztott elnökét csak május közepén iktatják be hivatalába. Pekingben némi izgalommal várják, hogy Caj Jing-ven vezetésével milyen irányt vesz a tajvani politika, benne a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokkal.

A sziget első női elnöke ugyan úgy nyilatkozott, hogy a korábbi status quo fenntartására kíván törekedni, de egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy az úgynevezett 1992-es konszenzust ugyanúgy elfogadják-e majd, mint az előtte 8 évig kormányzó, Peking-barátként ismert Kuomintang Párt. Ez az "egy Kína" elv kölcsönös elismerését foglalja magában, abban azonban nem egyezik meg a két fél álláspontja, hogy mit kell "egy Kína" alatt érteni, ugyanis mindkettő magát tekinti Kína képviselőjének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!