Ciolacu: a szociáldemokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy jövő májusban átvegyék a román kormányfői tisztséget

Külföld, 2022.04.07

A bukaresti nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) ragaszkodik ahhoz, hogy a tavaly novemberben aláírt megállapodás szerint a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a PSD felváltva töltse be Romániában a miniszterelnöki tisztséget, tehát Nicolae Ciuca liberális kormányfő 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének - mutatott rá csütörtökön Marcel Ciolacu, a PSD elnöke.

A Digi24.ro hírportálnak nyilatkozó politikust annak kapcsán kérdezték a témáról, hogy a PNL Ciucát készül elnökévé választani Florin Citu eddigi pártelnök lemondatása után. Ciolacu elismerte: valóban felmerült korábban a "közbeszédben", hogy Ciuca megmaradhatna a kormányfői tisztségében a 2024-es választásokig, és ő nem sietett ezt megcáfolni, mivel "Ciuca nem volt a PNL elnöke". Ha viszont megválasztják a PNL élére, akkor "politikai ellenfelekké" válnak, és a PSD ragaszkodni fog a kormányfői tisztség átadásához - magyarázta a szociáldemokrata pártelnök.

Arra a kérdésre, hogy magának akarja-e a posztot, Ciolacu kitérő választ adott, de kifejezte meggyőződését, hogy Ciuca "katona lévén tisztességes ember" és betartja a megállapodást, a nagykoalíció pedig (amelyben a PSD és PNL mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is részt vesz) nem bomlik fel 2024-ig, sőt, "ahogy a politikai paletta kinéz", 2024 után is együtt marad.

Arra a kérdésre, hogy közös listán indul-e a PSD és a PNL 2024-ben, Ciolacu azt mondta: nem tárgyaltak ilyesmiről. Azt valószínűsítette, hogy a "német rendszer" szerint külön-külön méretkeznek meg a voksoláson, azután "meglátják".

Romániában tavaly két hónapos politikai válság nyomán jutott a - korábban egymást legfőbb politikai ellenfelének minősítő - PSD és PNL arra a következtetésre, hogy félre kell tenniük sérelmeiket egy stabil kormánytöbbség megalakítása érdekében. A nagykoalíciós politikai kompromisszum miatt azonban - felmérések szerint - a PNL elvesztette korábbi támogatóinak több mint egyharmadát. A jobbközép párt most úgy próbál visszakapaszkodni, hogy lemondásra kényszerítette a népszerűtlenné vált Florin Citu pártelnököt, helyére pedig a - válságos helyzetben kormányfőként sokat szereplő és a politikusok bizalmi rangsorának élére került - Nicolae Ciucát készül megválasztani a PNL rendkívüli tisztújító kongresszusán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!