TV műsor

Ciprasz a görög miniszterelnökök közül elsőként ellátogatott a volt isztambuli ortodox teológiai főiskolára

Külföld, 2019.02.06

Alekszisz Ciprasz a görög miniszterelnökök közül elsőként látogatott el szerdán Isztambulban az egykori ortodox teológiai főiskolára - jelentette a török sajtó.

A török metropolisz Heybeliada nevű szigetén található épületnél I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka fogadta Cipraszt. A görög kormányfő ezt követően istentiszteleten vett részt, majd fát ültetett az egykori intézmény kertjében.

Az 1844-ben alapított ortodox teológiai főiskolán 48 éve nem folyik oktatás. A török kormány 1971-ben elrendelte a nem állami kézben lévő felsőoktatási intézmények állami felügyeletét, amit a konstantinápolyi patriarkátus nem fogadott el, és bezárta a főiskolát. A török vezetés az intézmény újranyitását a görögországi Nyugat-Trákiában élő muzulmán török kisebbség hitéletének rendezéséhez köti.

Ciprasz, akit szerdán a török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin is elkísért, a délelőtti órákban felkereste Isztambulban a Hagia Sophia múzeumot.

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványosságának számít. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá alakíttatták át a katedrálist. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, amely a fiatal köztársaság világi jellegét volt hivatott hangsúlyozni. Egyes vallásos csoportok időről időre felvetik a szimbolikus Hagia Sophia dzsámivá való visszaalakításának lehetőségét, amit a görög vezetés élesen ellenez. A műemlék 1985. óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.

A görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására kedden érkezett kétnapos látogatásra Törökországba. A két vezető keddi ankarai találkozója után tartott sajtótájékoztatón a török államfő nyomatékosította, hogy Ankara minden téren fejleszteni kívánja a kapcsolatokat Athénnal. Erdogan és Ciprasz egyetértettek abban, hogy az országaik között fennálló gondokat párbeszéd útján és békés módon kívánják megoldani. Ciprasz rendkívül barátságosnak minősítette kétórásnál is hosszabb megbeszélésük hangvételét.

Alekszisz Ciprasz szerdán a kora esti órákban még az isztambuli görög közösség képviselőivel is találkozik a főkonzulátuson.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!