Clément Beaune: Franciaország elkötelezett a jogállamiság ügye mellett

Külföld, 2022.01.25

Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége elkötelezett a jogállamiság európai szinten kiemelkedő jelentőségű ügye mellett - jelentette ki Clément Beaune, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország európai ügyekért felelős külügyi államtitkára Brüsszelben kedden.

Beaune az uniós tagállamok általános ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón elmondta, hogy az uniós alapértékek megsértése esetén indítható 7-es cikk szerinti eljárásról szóló vita Magyarország esetében májusban kerül napirendre.

Tájékoztatása szerint a 2021-es általános jogállamisági jelentésről az elnökség március 3-án és 4-én a franciaországi Arles-ban fog informális találkozót tartani.

"A jogállamiságról átfogóbb és általánosabb megbeszélést fogunk folytatni, amely lehetővé teszi, hogy több tagállam is kifejthesse gondolatait erről a kulcsfontosságú kérdésről" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: noha a 7-es cikk szerinti eljárásnak vannak bizonyos korlátai, két uniós tagállamot, Lengyelországot és Magyarországot érintően folytatni kell, azokra ugyanis a szlovén tanácsi elnökség alatt nem került sor.

Közölte továbbá, hogy a jogállamiság elveinek megsértése esetén az EU költségvetésének védelmére irányuló feltételességi mechanizmust érintő rendelet ügyében az uniós bíróság február 16-án fog döntést hozni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a rendelet fontos eszköz, használatának pénzügyi dimenziója is van - tette hozzá a francia európai ügyekért felelős külügyi államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!