Conte olaszországi látogatásra hívta meg Putyint

Külföld, 2018.10.24

Olaszországi látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyint Giuseppe Conte olasz kormányfő, amikor az orosz elnök szerdán fogadta őt a Kremlben.

"Ön túlságosan régen nem járt nálunk. Nagyon szeretném, ha az olasz népben nem alakulna ki az a benyomás, hogy ön nem fordít rá kellő figyelmet" - fogalmazott az olasz miniszterelnök.

Conte méltatta, hogy Moszkva és Róma megőrizte kapcsolatainak minőségét és volumenét, ami szerinte a kétoldalú kapcsolatok tartósságának bizonyítéka.

Putyin is elismeréssel szólt arról, hogy a "nagyon gyakorlatias és ugyanakkor nagyon meleg" kétoldalú viszonyt mindkét országban gyakorlatilag minden politikai erő támogatja, és hogy a magas szintű politikai kapcsolatok "a mai nem egyszerű időkben" sem szakadtak meg. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Olaszország a hatodik helyre szorult vissza az orosz külkereskedelemben, de elégedetten nyugtázta, hogy a forgalom második éve növekszik.

Conte a nap folyamán korábban Dmitrij Medvegyev kormányfőnél járt, aki Szergej Prihogyko, a miniszterelnökség apparátusa helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintése során a helikoptergyártás terén való együttműködés kiszélesítését javasolta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Andrej Koncsalovszkij rendező a kétoldalú találkozót követően be fogja mutatni Putyinnak és Conténak a Michelangelo életéről forgatott, Greh (Bűn) című új filmjét, amelynek főszerepelője Alberto Testone.

Múlt szerdán Putyin fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert is, aki ugyancsak itáliai vizitre invitálta őt. Salvini egy, az orosz fővárosban megtartott vállalkozói konferencián ostobaságnak nevezte az Oroszország elleni uniós szankciókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!