Conte olaszországi látogatásra hívta meg Putyint

Külföld, 2018.10.24

Olaszországi látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyint Giuseppe Conte olasz kormányfő, amikor az orosz elnök szerdán fogadta őt a Kremlben.

"Ön túlságosan régóta nem járt nálunk. Nagyon szeretném, ha az olasz népben nem alakulna ki az a benyomás, hogy ön nem fordít rá kellő figyelmet" - fogalmazott az olasz miniszterelnök.

Conte méltatta, hogy Moszkva és Róma megőrizte kapcsolatainak minőségét és volumenét, ami szerinte a kétoldalú kapcsolatok tartósságának bizonyítéka.

Putyin is elismeréssel szólt arról, hogy a "nagyon gyakorlatias és ugyanakkor nagyon meleg" kétoldalú viszonyt mindkét országban gyakorlatilag minden politikai erő támogatja, és hogy a magas szintű politikai kapcsolatok "a mai nem egyszerű időkben" sem szakadtak meg.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Olaszország a hatodik helyre szorult vissza az orosz külkereskedelemben, de elégedetten nyugtázta, hogy a forgalom második éve növekszik. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 24 milliárd eurót, de az még mindig messze elmarad a 2013-ban jegyzett 54 milliárdtól. Mintegy 500 olasz cég 5 milliárd dollárnyi beruházással rendelkezik Oroszországban.

A hivatalos tárgyalásokat követően a két vezető, olasz üzletemberek társaságában, élő videokapcsolásban vett részt egy új cseljabinszki magasfeszültségű villanymotorgyár felavatásában, amely az olasz Nidec cég technológiájára épült.

"Készek vagyunk támogatni az olasz cégeket, amelyek orosz partnerekkel való együttműködés fejlesztésére törekednek. Kötelességünk erősíteni az ipari együttműködést Oroszországgal" - mondta Conte.

Putyin az olasz üzletemberrel lefolytatott találkozón oroszországi befektetésekre bátorította a jelenlevőket. A Barilla egyébként szerdán közölte, hogy Moszkva közelében tésztagyárat kíván létesíteni.

Conte a nap folyamán korábban Dmitrij Medvegyev kormányfőnél járt, aki Szergej Prihogyko, a miniszterelnökség apparátusa helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintése során a helikoptergyártás terén való együttműködés kiszélesítését javasolta. Medvegyev kifejezte reményét, hogy az olasz miniszterelnök látogatása lökést ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének.

A Putyin-Conte találkozót követően egyébként Andrej Koncsalovszkij rendező a két vezetőnek és kíséretüknek bemutatta a Michelangelo életéről forgatott, Greh (Bűn) című új filmjét, amelynek főszerepelője Alberto Testone.

Múlt szerdán Putyin fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert is, aki ugyancsak itáliai vizitre invitálta őt. Salvini egy, az orosz fővárosban megtartott vállalkozói konferencián ostobaságnak nevezte az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Giuseppe Conte szerdán a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzta az ismeretlen katona síremlékét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!