Csaknem 140 ezer embert ért kapcsolaton belüli erőszak Németországban tavaly

Külföld, 2018.11.20

Csaknem 140 ezer embert ért tavaly kapcsolaton belüli erőszak Németországban tavaly a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kedden bemutatott adatai szerint.

A BKA adatai alapján 2017-ben 138 893 ember esett kapcsolati - házasságon vagy párkapcsolaton belüli - erőszak áldozatává. Ezek azonban csak a bejelentett esetek, és a hatóságok becslése szerint csak minden ötödik sértett kér segítséget, így a kapcsolati erőszaktól valójában százezrek szenvednek Németországban - emelte ki a jelentés berlini bemutatóján Franziska Giffey család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter.

A kapcsolati erőszak férfiakat is sújt, de az áldozatok túlnyomó többsége, 82,1 százaléka nő volt 2017-ben.

A halálos áldozatok száma 179 volt, köztük 147 nő, vagyis a kapcsolati erőszak következtében nagyjából háromnaponta meghal egy nő Németországban. "Ezek sokkoló hatású adatok, azt mutatják, hogy sok nő számára az otthon veszélyes hely, ahol a félelem uralkodik" - mondta a miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus szerint hosszabb távon alapvető állampolgári joggá kell emelni a kapcsolati erőszakkal szembeni védelem jogát, és az államnak mindent meg kell tennie, hogy az emberek élhessenek ezzel a joggal. Ezért a többi között ki kell terjeszteni az úgynevezett biztonságos asszonyházak hálózatát. Jelenleg 350 ilyen intézmény működik országszerte, akárcsak 600 tanácsadói szolgálat, ezek együtt mintegy 30 ezer nőt és gyermeket látnak el. Ennél jóval szélesebb körű segítői hálózatra van szükség, ezért 2019-ben 35 millió eurót fordítanak a bővítésére szövetségi forrásból.

A kapcsolati erőszak valamennyi társadalmi rétegben előfordul. A legfőbb kockázati tényezők az alkoholfogyasztás, a pénzügyi gondok és a lelki, pszichés problémák, amelyek a jómódú családokban is megjelenhetnek - húzta alá a miniszter.

A BKA adatai alapján leginkább az adatok korcsoport szerinti bontása alapján mutatkoznak jellegzetességek; az áldozatok legnagyobb csoportját a nőknél és a férfiaknál is a 30 és 39 év közöttiek alkotják, és jelentős még a 25-29, illetve a 40-49 év közöttiek csoportja is.

Az áldozatok és a feltételezett elkövetők túlnyomó része - 71,3 százaléka, illetve 67,8 százaléka - német állampolgár volt, a nem német állampolgárok körében pedig az áldozatokat és a feltételezett elkövetőket tekintve is a török, a lengyel, a szíriai és a romániai állampolgárok alkották a legnagyobb csoportokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!