Csaknem 70 ezer ukrán menekült gyerek jár iskolába Csehországban

Külföld, 2022.09.20

Több mint 67 ezer ukrán menekült gyermeket írattak be a csehországi iskolákba, de közülük mintegy tízezren különböző okokból nem látogatják az órákat - közölte a cseh oktatásügyi tárca kedden honlapján. A tárca szerint a pontos adatok várhatóan november közepén lesznek ismeretesek.

Az ukrán gyermekek oktatásának segítésére 1520 ukrán alkalmazottat vettek fel a cseh iskolaügybe.

"Az iskoláktól kapott adatok alapján jelenleg 67 316 ukrán gyermek jár a cseh általános- és középiskolákba, valamin főiskolákra. Ez a szám azt a mintegy 10 ezer személyt is tartalmazza, akik megszakították tanulmányaikat, de az iskolák még fenntartják nekik a helyeket" - tájékoztatott Vladimír Balas oktatásügyi miniszter a Twitter közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

Az ukrán gyermekek közül 52 ezren általános iskolákban, 4500-an középiskolákban, néhány százan pedig felsőfokú szakiskolákban és főiskolákon tanulnak. Az óvodákba beíratott ukrán gyermekek száma mintegy 10 500.

Az ukrán gyermekek betagozódását a cseh oktatásügyi rendszerbe 351 ukrán anyanyelvű tanító, további 305 pedagógus és majdnem 900 nem pedagógiai státuszú ukrán alkalmazott segíti. A tárca közleménye szerint a legtöbb ukrán alkalmazott Prágában és a közép-csehországi régió iskoláiban dolgozik.

A cseh hatóságok szeptember közepéig több mint 430 ezer ukrán menekültnek adtak ki egy évre szóló különleges tartózkodási engedélyt. Rendőrségi becslések szerint a ténylegesen Csehországban tartózkodó ukrán menekültek száma jelenleg mintegy 300 ezer körül mozog. A többiek részben visszatértek Ukrajnába, részben pedig Nyugat-Európába távoztak.

A különleges vízum egyebek között munkavállalásra, cseh egészségügyi intézmények és szociális támogatások igénybevételére jogosít fel. A munkaügyi és népjóléti tárca kimutatása szerint eddig több mint 100 ezer ukrán menekült már állást is talált, és munkába lépett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!