Csaknem kétéves mélypontra csökkent a brit gazdaság aktivitása

Külföld, 2022.10.05

Csaknem kétéves mélypontra süllyedtek és immár két hónapja visszaesést jeleznek a brit gazdaság aktivitásának szerdán ismertetett végleges szeptemberi mutatói, mindenekelőtt a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak és a több évtizedes csúcson járó infláció miatt.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 49,1-re csökkent az augusztusban mért 49,6-ról.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis a 49,1-es szeptemberi kompozit adat az augusztusi mérőszámhoz hasonlóan a brit gazdaság lendületének lassulását mutatta.

Az S&P Global a felméréshez fűzött helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy a múlt hónapban mért aktivitási index 2021 januárja óta a legalacsonyabb.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma a szeptemberi kompozit indexen belül éppen 50,0 volt az előző havi 50,9 után, vagyis az ágazat stagnálását jelezte.

Tim Moore, az S&P Global gazdasági igazgatója a szeptemberi teljes körű BMI-felmérés szerdai ismertetéséhez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a szolgáltatási beszerzésimenedzser-index 19 hónapja először jelzi a növekedés hiányát a brit szolgáltatási szektorban.

Moore hozzátette: az emelkedő infláció által a vállalati költségvetésekre gyakorolt erőteljes nyomás, valamint a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak nyomán tavaly február óta először csökkent a szolgáltatási szektor új megrendeléseinek állománya.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) augusztusban 9,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Júliusban 10,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. A júliusi infláció volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban legutóbb 1982-ben - vagyis éppen negyven éve - volt gyorsabb az éves brit infláció, mint a legutóbbi hónapokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!