Csaknem negyvenezer vendégmunkás érkezett idén Romániába

Külföld, 2022.07.26

Románia csaknem negyvenezer harmadik országbeli (nem uniós) állampolgár számára bocsátott ki az első fél évben munkavállalási engedélyt, így várhatóan az idén érkező vendégmunkások száma év végéig eléri a 2022-re megszabott százezres keretet - közölte kedden az Economedia.ro gazdasági portál.

A bevándorlási hivataltól (IGI) származó információk szerint az első hat hónapban a román hatóságok 36 233 munkavállalási engedélyt adtak ki, több mint kétszer annyit, mint 2021 első felében (14 065). A legtöbb vendégmunkás Bangladesből (8152), Nepálból (6361) és Pakisztánból (4361) érkezett Romániába.

A lap felidézte: a bukaresti kormány idén ismét megduplázta - a tavalyi ötvenezerről százezerre emelte - az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát. Az IGI tapasztalatai szerint év vége felé szoktak megszaporodni az igénylések, erre alapozva valószínűsítik, hogy számuk az év végéig megközelíti a százezret.

Románia tavaly 48 796 munkavállalási engedélyt adott ki. A munkaügyi minisztérium januárban az építőiparban, vendéglátásban és sütőiparban tapasztalható munkaerőhiánnyal indokolta a keretszám megduplázását.

Másfelől a román határrendőrség rendszeresen számol be olyan távol-keleti határsértők elfogásáról a román-magyar határon, akik törvényes úton érkeztek Romániába, de schengeni vízum nélkül próbálnak illegálisan továbbutazni nyugat-európai országokba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!