Családja körében ünnepelte 96. születésnapját a brit uralkodó

Külföld, 2022.04.22

Családja körében ünnepelte csütörtökön 96. születésnapját a brit uralkodó.

II. Erzsébet királynő II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született és 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján.

Születésnapját a Norfolk megyei Sandringhamben, a királyi család kelet-angliai rezidenciáján tölti, ahol meglátogatta őt mások mellett unokája, Vilmos cambridge-i herceg, aki majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Ez a királynő második olyan születésnapja, amelyet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg nélkül tölt.

Fülöp, akivel a brit uralkodó 73 évig élt házasságban, tavaly április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel elhunyt, ezért II. Erzsébet tavalyi, 95. születésnapja gyászban, hivatalos rendezvények nélkül telt.

Csütörtökön azonban a királyi lovas tüzérség a londoni Hyde Parkban 41 díszlövéssel köszöntötte II. Erzsébet királynőt, és ezzel egy időben az ősi koronázó templom, a Westminster apátság harangjai is megszólaltak az uralkodó születésnapjának tiszteletére.

Az idén teljes pompájában megtartják a királynő "hivatalos" születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint többszázezres tömegeket vonzó júniusi katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg.

Ez a parádé is része lesz a négynapos platinajubileumi ünnepségsorozatnak, amellyel az ország az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója előtt tiszteleg.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon és így megélte platinajubileumát.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke az eddigi tizennégy közül Winston Churchill, a világháborús győző volt.

Az utóbbi negyedszázad öt brit miniszterelnöke közül négy - Tony Blair, David Cameron, Theresa May, és a jelenlegi kormányfő, Boris Johnson - már II. Erzsébet királynő trónra lépése után született, és a Blairt követő Gordon Brown is csecsemő volt még, amikor Erzsébet nem egészen 26 évesen, édesapja halálának pillanatában trónra lépett.
(MTI)

Címkék

II. Erzsébet királynő 96. születésnap
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!