Csalódott a Roszatom az atomerőmű-szerződés finn felmondása miatt

Külföld, 2022.05.02

Csalódott a Roszatom, amiért a finn Fennovoima vezetése felbontja finn lányvállalatával, a RAOS Project Oy céggel a Hanhikivi-1 atomerőmű építésére megkötött szerződést - közölte hétfőn az orosz állami nukleáris energetikai vállalat.

"A Fennovoima Oy vezetőségének döntése a RAOS Project Oy-vel kötött mérnöki tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés felmondásáról őszinte csalódást okoz számunkra" - állt a közleményben, amely szerint a döntés indoklása nem világos.

"A projekt halad, és a megrendelő és a kivitelező között csapatmunka folyik, amit a Fennovoima vezérigazgatója többször is elmondott a vállalat részvényeseinek és a médiának" - hangoztatta a Roszatom kommünikéje.

A dokumentum kiemelte azt a tényt, hogy a szerződés felbontásáról szóló döntést a részvényesekkel való megbeszélés nélkül hozták meg.

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy olyan, a projekt szempontjából kulcsfontosságú lépés, mint a Fennovoima Oy vezetőségének kezdeményezése a szerződés felmondására, a projekt részvényeseivel folytatott részletes vita nélkül történt" tudatta a vállalat, külön kiemelve, hogy a részvényesek közül a Roszatom 100 százalékos tulajdonában lévő RAOS Voima Oy a legnagyobb 34 százalékos részesedéssel.

A RAOS Project Oy kötelezettségeit illetően a nyilatkozat rámutatott, mind a finnországi leányvállalata, mind a Roszatom egész nemzetközi tevékenysége során szigorúan betartja az összes kötelezettség feltétel nélküli teljesítésének elvét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!