Csecsenföldön temették el a francia tanárt lefejező gyilkost

Külföld, 2020.12.07

Salazsi csecsen faluban eltemették azt a férfit, aki Párizs közelében októberben lefejezte Samuel Paty történelemtanárt, miután az Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján - közölték hétfőn orosz hírportálok.

A gyilkos holttestét orosz sajtóértesülések szerint rokonai Törökországon keresztül szállították Csecsenföldre. Salazsi a terrorista Franciaországba bevándorolt szüleinek származási helye, ahol híradások szerint a temetési szertartást "bizonyos tiszteletadás mellett" végezték el, közösségimédia-bejegyzések szerint vasárnap.

A Moszkovszkij Komszomolec bulvárlap online kiadásában közreadott egy videót, amely szerint a temetésen legkevesebb kétszázan vettek részt. Szemtanúk szerint még többen elmentek volna, aminek helyi hatóságok ennek azzal vették elejét, hogy a járványhelyzetre hivatkozva karantént hirdettek ki a faluban.

A lap beszámolója szerint a zöld szövetbe csavart holttestet kísérő, csecsen és arab nyelven kiáltozó tömegből többször kihallatszott az "Allahu akbar!" kiabálás.

A Moszkovszkij Komszomolec felhívta a figyelmet arra, hogy a vonatkozó orosz szövetségi törvény értelmében az életüket vesztett terroristák holttestét nem adják ki a hozzátartozóknak, akikkel elhantolás helyszínét sem közlik. A jogszabályt megerősítő 2007-es alkotmánybírósági határozat indoklása értelmében a végtisztesség jelképes megadása egyfelől a terror propagandáját szolgálja, másfelől sérti az áldozatok hozzátartozóinak érzéseit

A törvényt végrehajtását részletező kormányrendelet értelmében a temetést szakosított szolgálatok végzik el, az előzetes nyomozást lefolytató hatóság által meghatározott helyen.

Franciaországban viszont a halottat kiadják a rokonoknak. Az ügy a lap szerint nem vetett volna fel jogi természetű kérdéseket, ha a terroristát francia földön temették volna el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak arra a kérdésére válaszolva, hogy vajon ez a temetés nem jelentette-e a terrorizmus támogatását, kijelentette: nincsenek értesülései sem a temetésről, sem annak részleteiről.

Leszögezte ugyanakkor, hogy az eltemetett fiatal terrorcselekményt követett el, amit csak mélységesen elítélni és elutasítani lehet.

Paty gyilkosát a francia rendőrök még október 16-án, a terrortámadás napján, az elfogására tett kísérlet közben lőtték agyon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!