Cseh államfő: Európának fel kell készülnie Donald Trump esetleges újraválasztásra

Külföld, 2024.01.29

Európának az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban fel kell készülnie arra az eshetőségre is, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump volt elnök győz - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő hétfőn a cseh közszolgálati rádióban sugárzott interjúban.

Donald Trump volt, illetve Joe Biden jelenlegi amerikai elnök egyaránt indulni kíván az őszi elnökválasztáson. Donald Trump azt hangoztatja a kampányában, hogy megválasztása esetén gyorsan véget tudna vetni az orosz-ukrán konfliktusnak.

Petr Pavel szerint ezért teljesen legitim dolog Európában azt mérlegelni, hogy mi lesz, ha a választást valóban Donald Trump nyeri meg, és nagyon gyorsan olyan megállapodást köt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely egyáltalán nem lesz kedvező sem Ukrajna, sem Európa számára. "Ebben az esetben kész tények elé leszünk állítva, amelyekkel meg kell tudni birkóznunk" - mutatott rá a cseh elnök.

Ukrajnának Oroszországtól eltérően a harctéren korlátai vannak, elsősorban az emberi erőforrásokat illetően - fejtette ki Petr Pavel. "Ez olyan tényező, amelyre Ukrajnának gondolnia kell" - tette hozzá. A szövetségesek - mondta Petr Pavel - ezért azt javasolják Ukrajnának, hogy korlátozza támadó akcióit, és erősítse meg védelmét. Ehhez Ukrajnának nemcsak védelmi fegyverekre, hanem olyanokra is szüksége van, amelyekkel például támadhatja az oroszok szállítási útvonalait. Petr Pavel példaként az amerikai F-16-os vadászgépeket hozta fel.

"Csakis az erők kiegyenlítődése vezethet mindkét félnél annak megértéséhez, hogy a harctéren nem tud sikereket elérni, s ezért eljött a tárgyalások ideje" - szögezte le a cseh elnök a rádióinterjúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!