Cseh belügyminiszter: nem lesznek ellenőrzések a cseh-német határon

Külföld, 2023.05.26

Németország nem vezet be ellenőrzéseket a cseh-német határon, ahogyan azt a megnövekedett migrációs nyomás következtében Szászország és Brandenburg tartományok követelték - jelentette be a cseh belügyminiszter pénteken.

"A schengeni övezeten belüli határok ellenőrzése szélsőséges intézkedés. Ebben a pillanatban ezt nem kell bevezetnünk" - jelentette ki Vít Rakusan a német határ melletti Petrovicében, miután megbeszéléseket folytatott Nancy Faeser német belügyminiszterrel.

A német politikus szerint - tájékoztatott a cseh közmédia - a nyitott határok rendkívül fontosak az állampolgárok mindennapi életében, Berlin nem szeretné korlátozni a mozgást, ezért elállt az ellenőrzések bevezetésétől.

"Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a biztonsági helyzet a határellenőrzések bevezetése nélkül is javuljon" - mondta Nancy Faeser újságíróknak sajtótájékoztatón.

Nancy Faeser csütörtökön jelentette be, hogy a megnövekedett illegális migráció miatt megerősítik a rendőri ellenőrzéseket a cseh és a lengyel határszakaszokon, ahogyan azt Szászország és Brandenburg már korábban követelték.

A német belügyminisztérium kimutatása szerint áprilisban megnőtt az illegális határátkelések száma: a lengyel határszakaszon 2427, az osztrák szakaszon 1300, míg a cseh szakaszon mintegy 900 esetet tartanak nyilván.

A cseheknek nem tetszett a német határellenőrzések esetleges újbóli bevezetése, ezért Rakusan tárgyalásokra szólította fel Faesert. A német miniszter szerint sikerült megoldást találni a felmerült problémákra, s jelenleg nincs szükség "a végső intézkedés", azaz a határellenőrzések bevezetésére.

Szlovákia már korábban bejelentette, hogy május 25-től június 8-ig felújítja határainak ellenőrzését a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencia miatt, amelyen több állam- és kormányfő is részt vesz.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!