Cseh miniszter: Prága kész tárgyalni Konyev marsall szobrának Oroszországba szállításáról

Külföld, 2020.04.27

Csehország kész tárgyalni Moszkvával Ivan Konyev volt szovjet marsall egy prágai köztérről nemrég eltávolított szobrának Oroszországba szállításáról - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter egy hétfői lapinterjúban.

Ivan Konyev szovjet marsall, a Prágát a náci megszállás alól 1945 májusában felszabadító első ukrán front parancsnoka volt. A cseh főváros 6. kerületében, az Interbrigády nevű téren álló köztéri szobrát április elején távolította el az önkormányzat a marsall későbbi, 1956-os magyarországi és 1968-as csehszlovákiai negatív szerepére hivatkozva.

Az 1980-ban állított szovjet emlékmű eltávolítása a köztérről éles vitákat váltott ki a cseh közéletben, illetve a cseh-orosz kapcsolatokban is. Moszkva ezt az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági szerződés megsértésének minősítette, amit Prága elutasított.

A vitatott szobor esetleges Oroszországba szállításáról első ízben a marsall unokája beszélt a cseh sajtóban megjelent interjúkban. Tomás Petrícek szerint Moszkva már megszólította a cseh védelmi minisztériumot, és jelezte: szívesen látná a szobrot Oroszország területén. Az ügy azonban Prágában a cseh külügyminisztérium jogkörébe tartozik, amely fontosnak tartja, hogy a megoldást a kétoldalú szerződések szellemében találják meg.

"Csehország nyitott a tárgyalásokra Oroszországgal" - szögezte le Petrícek a Hospodárské Noviny című cseh napilapban hétfőn megjelent beszélgetésben, hangsúlyozva, hogy "be akarják tartani a szerződéseket". Konyev szobra jelenleg raktárban van, s a csehek múzeumba szánták.

Az Interbrigády tér közepén a jövőben egy új, a második világháborúnak szentelt emlékművet tervez felállíttatni a polgármesteri hivatal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!