TV műsor

Cseh titkosszolgálatok: nincs terrorveszély Csehországban -FRISSÍTETT (új: orosz hálózat felszámolása)

Külföld, 2019.10.21

A cseh titkosszolgálatok ismeretei szerint Csehországnak jelenleg nem kell tartania terrortámadástól.

"Csehországban a helyzet továbbra is viszonylag nyugodt, pillanatnyilag nincsenek értesüléseink közvetlen terrorveszélyről" - jelentette ki Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) igazgatója hétfőn Prágában, egy szakmai konferencián.

A rövid távú fenyegetések közül a cseh biztonsági szolgálatok az iszlám terrorizmust tartják a legveszélyesebbnek. A hosszú távú fenyegetések között az első helyen Oroszország és Kína hírszerzői tevékenységét említette a cseh polgári elhárítás vezetője.

A BIS a Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központtal (NCOZ) együttműködve tavaly felszámolt egy információs hálózatot, amelyet az orosz hírszerzés (FSB) épített ki - jelentette ki Michal Koudelka.

Szerinte a hálózat kiépítését, amelynek fő feladata számítógépes szerverek segítségével csehországi és más európai célok elleni támadások lettek volna, Oroszország és a prágai orosz nagykövetség finanszírozta.

"Ez nem felel meg a valóságnak. A nagykövetségnek nincs köze semmiféle hírszerzői hálózathoz" - reagált az állításra a prágai orosz nagykövetség közleményben. Jirí Mazának, az NCOZ igazgatója elmondta: az ügyben büntetőeljárás van folyamatban, ezért részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

A migráció szempontjából Csehország "inkább tranzitország, semmint célország", a csehországi muszlim közösség pedig "kicsi és nem radikális". A BIS igazgatója megjegyezte: vannak ugyan kísérletek a közösség radikalizációjára, de ezeket a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják.

Európában is javult a biztonsági helyzet, és csökkent a terrortámadások száma - jelentette ki Michal Koudelka. Leszögezte: ez alapvetően az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésének és az európai kontinensre irányuló migrációs hullám meggyengülésének a következménye.

Koudelka felhívta a figyelmet arra, hogy az európai terrortámadások többsége az úgynevezett "magányos farkasok" számlájára írható, akik nem koordinálják cselekedeteiket a terrorista szervezetekkel, és akiknek a támadásait nagyon nehéz megelőzni, illetve nagyon nehéz ellenük védekezni.

A cseh polgári elhárítás vezetője szerint Európa számára komolyabb veszélyt jelenthetnek a Közel-Keletről visszatérő európai iszlamisták. Hozzátette: Csehország számára ez csak másodlagos probléma, mert az Iszlám Állam kötelékeiben csak néhány cseh állampolgár harcolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!