Cseh választások - A kormányzó ANO nagyon szoros győzelme körvonalazódik

Külföld, 2021.10.09

A kormányzó centrista ANO mozgalom nagyon szoros győzelmét jelzik a szombaton délután zárult képviselőházi választás részeredményei a cseh statisztikai hivatal adatai szerint.

A választási körzetek több mint 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján a kormányzó ANO 28,1 százalékot szerzett, a második helyen a hárompárti Spolu koalíció 26,5 százalékot, a harmadik helyen pedig a kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalíció 14,9 százalékot kapott. Negyedikként a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutna be a parlamenti alsóházba 10 százalékkal.

A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja eredménye jelenleg az öt százalékos küszöb alatt van, amivel kiesnének a képviselőházból.

A két jobboldali választási szövetség vezetői megerősítették, készek közösen a kormányalakításra. A részletes eredmények alapján a 200 tagú képviselőházban többségük lenne.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalakítási megbízatást a választások győztesének adja. Ennek alapján valószínűleg Andrej Babis próbálkozhat először a kormányalakítással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!