Csehországban 1990 óta tíz papot ítéltek el szexuális visszaélésekért

Külföld, 2019.02.19

Csehországban 1990 óta tíz papot ítéltek el szexuális bűncselekményekért - közölte kedden a Právo című cseh napilap a Cseh Püspöki Konferencia (CBK) tájékoztatására hivatkozva.

"1990-től napjainkig tíz esetet tartunk nyilván olyan papokról, akiket szexuális bűncselekményekért ítéltek el. Az ügyekben nem csak a kiskorúak zaklatásáról van szó. Dominik Duka bíboros, prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje magánúton találkozott néhány áldozattal és családjukkal, és biztosította őket támogatásunkról és együttérzésünkről" - nyilatkozta Monika Klimentová, a CBK szóvivője a lapnak.

Dominik Duka bíboros a közeljövőben Rómában részt vesz azon a találkozón, amelyen az egyes országok egyházi vezetői Ferenc pápával megvitatják, hogyan lehetne elejét venni a katolikus papok által elkövetett szexuális visszaéléseknek.

Néhány tucatnyi cseh egyházi személyiség ezzel összefüggésben a közelmúltban levelet intézett Dominik Dukához, amelyben nagyobb átláthatóságot követelnek a római katolikus egyháztól a szexuális visszaélések kezelésében.

A szóvivő szerint a Cseh Püspöki Konferencia és a szerzetesrendek már 2015-ben közös útmutatást adtak ki arról, hogyan kell eljárni ilyen ügyekben. "Amennyiben bebizonyosodik az elkövető vétke, az nemcsak a hatályos büntetőtörvénykönyv szerint, hanem az egyházi jog szerint is felelősségre lesz vonva" - szögezte le Klimentová.

Az észak-morvaországi Jesenicében éppen néhány napja mentett fel a bíróság egy korábban első fokon elítélt papot, mert bebizonyosodott, hogy nem követett el bűncselekményt. A papot egyik ministránsa szexuális zaklatásával vádolták, de kiderült, hogy a bűncselekmény nem történt meg, a tanúvallomások nem voltak hitelesek, és ellentmondtak egymásnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!